Uspješna godina

Novi turistički rekord: Hrvatska danas doseže 20 milijuna dolazaka turista

AUTOR:

OBJAVLJENO:

8.11.2019. u 11:45

AUTOR:

OBJAVLJENO:

8.11.2019. u 11:45

Dubrovnik, 021014.
Oblacno, ali ugodno i toplo vrijeme, brojni turisti iskoristili su za setnju i razgledanje dubrovackih zidina i tvrdjava.
Foto: Niksa Duper / CROPIX
Niksa Duper / CROPIX

Dubrovačke zidine

Hrvatska će danas dosegnuti 20 milijuna dolazaka turista. Novi je to turistički rekord kojim se Hrvatska može pohvaliti ove godine koja je, usprkos raznim bojaznima da neće biti uspješna kao lanjska rekordna zbog velikog povratka konkurencije na Mediteranu, bila izvrsna. Barem što se statistika tiče. To je prvi put da je Hrvatska dosegla tu brojku.

​Inače, prema statistikama Hrvatske turističke zajednice, lanjska je turistička godina okončana s brojem dolazaka od 18,6 milijuna, što je u odnosu na godinu prije bio porast od sedam posto.

Podsjetimo, još krajem rujna Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica pohvalili su se rezultatom do 1000 milijuna noćenja koji je ostvaren tjedan dana ranije nego prošle godine. Do 22. rujna, prema podacima sustava eVisitor, u Hrvatskoj je ostvareno 18,3 milijuna dolazaka i gotovo 101 milijun noćenja, što u odnosu na isto razdoblje lani predstavlja rast od četiri posto u dolascima i dva posto u noćenjima. Ta se brojka podebljala u listopadu, a božićni i novogodišnji blagdani također će pridonijeti još boljoj godini kada se zna da će se na Jadranu ponovno otvoriti većina hotela, a u Zagrebu organizirati Advent.