Za razdoblje od 2021-2027

Novi proračun EU: Milijarde eura preusmjerit će se prema državama pogođenim krizom

Glavni kriterij za dodjelu novca više neće biti BDP po stanovniku, već znatno širi razlozi
Zastave EU ispred sjedišta EK u Bruxellesu
 Profimedia, Panthermedia

Nacrt proračuna Europske komisije za razdoblje 2021-27, koji će biti predstavljen idući mjesec, pokazuje da će milijarde eura europskih fondova biti preusmjerene od zemalja poput Poljske, Mađarske i Češke prema onima koje su snažno pogođene financijskom krizom, prije svega Italiji Španjolskoj i Grčkoj. Prema pisanju Financial Timesa, to predstavlja dramatičnu promjenu kohezijske politike vrijedne 350 milijardi eura kojoj je cilj podrška manje razvijenih dijelova Unije.

- Bruxelles namjerava prekinuti s praksom distribucije kohezijskog novca gotovo isključivo na osnovi bruto domaćeg proizvoda po stanovniku te ga zamijeniti znatno širim kriterijem kojim bi se pokrilo sve, od nezaposlenosti mladih, obrazovanja i okoliša do migracija i inovacija, piše FT. Očekuje se da bi te promjene mogle snažno pogoditi Poljsku i Mađarsku, dvije zemlje koje su imale najviše koristi od europskih fondova, a došle su u sukob s Bruxellesom zbog pitanja kao što su vladavina prava i demografski standardi. Očekuje se da će bitka oko proračuna biti utoliko teža jer će biti manje novca zbog odlaska Velike Britanije iz EU.

Procjene govore da će biti nužno smanjenje ukupne kohezijske potrošnje od pet do 10 posto. Citirajući Johna Bachtlera, eksperta za kohezijsku politiku na sveučilištu Strathclyde, FT navodi kako je izgledno da će sve zemlje izgubiti novac kohezijske politike, glavno je pitanje koliko će biti veliki gubici za pojedine zemlje i regije. Pored toga, EU razmatra pravila koja se odnose na zahtjeve koje zemlje moraju ispuniti da bi dobile sredstva europskih fondova, a to znači da će neke članice morati koristiti više nacionalnog novca u realizaciji projekta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:34