Na rubu propasti

Novi plan: Venezuela će se hiperinflacije riješiti brisanjem nula i kriptovalutom Petro

Za 3,5 milijuna bolivara trenutno možete dobiti jedan dolar, i to je još dobar posao
 Profimedia, UPPA News

Predsjednik Venezuele Nicolas Maduro jučer je objavio novi plan borbe protiv venezuelanske hiperinflacije. Naime, jednostavno će izbrisati pet nula s vrijednosti nacionalne valute bolivara i napraviti novu valutu, “suvereni Bolivar”. No, to nije sve. Novu će valutu također povezati i s venezuelanskom kriptovalutom naziva Petro, piše Fortune.

Novi je plan predsjednika, inače bivšeg vozača autobusa, objavljen nakon izvješća Međunarodnog monetarnog fonda u kojem stoji da će stopa inflacije bolivara u ovoj godini dosegnuti dramatičnih 1,000,000 posto, a BDP pasti za 18 posto. Time bi se situacija u Venezueli mogla usporediti s onom u Njemačkoj 1923. godine kada je bilo jeftinije novčanicama oblijepiti zidove, nego kupiti tapete.

Prema pisanju Forbesa, na venezuelanskom crnom tržištu, za 3,5 milijuna bolivara možete dobiti jedan dolar. I to je još dobro sklopljeni posao jer jedan je dolar ujedno i iznos prosječne venezuelanske mjesečne plaće. Na to valja dodati još i pad cijene nafte, svakodnevnu nestašicu hrane i nasilne pobune.

U tim okolnostima, Madurov je novi program dočekan sa skepticizmom.

- Suvereni Bolivar povezan je s Petrom. To je čista fantazija. Pozadina svake valute mora biti povjerenje, a upravo nepovjerenje u bolivar je i uzrokovalo inflaciju – komentirao je Asdrubal R. Oliveros, venezuelanski ekonomist.

No, iz akademske zajednice ne misle da je trenutna hiperinflacija isključivo Madurova krivica.

- Chavez je odgovoran za barem tri te nule u svojem mandatu, a sada kroz Madura i još dodatnih pet. Nasljeđe. - napisao je na Tweeteru Félix Seijas, profesor statistike.

Očekivano, stavka plana koja je izazvala najviše komentara jest povezivanje bolivara s kriptovalutom Petro.

- Petro je valuta koja se ne nalazi u cirkulaciji, ne uživa povjerenje na tržištu i izbačena je iz svih većih ekonomija. Povezivanjem novog bolivara s Petrom znači povezati ga ni s čim – tvrdi Luis Vicente Leon, profesor ekonomije.

Inače, Maduro je zamislio još u veljači prodati 100 milijuna prethodno rudarenih Petra za 6 milijardi dolara. Ministarstvo financija SAD-a upozorilo je građane da ne kupuju tu kriptovalutu, a vrijednost Petra je s inicijalnih prodajne cijene od 60 dolara pala na 16,70 dolara. U jučerašnjem obraćanju Maduro nije objasnio detalje povezivanja Suverenog Bolivara i te kriptovalute.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 05:50