Izazvali ozbiljnu zabrinutost

Novi igrač u susjedstvu: Erdoğanovi pekari sredinom ožujka dolaze na slovensko tržište

AUTOR:

OBJAVLJENO:

20.2.2019. u 11:30

AUTOR:

OBJAVLJENO:

20.2.2019. u 11:30

Simit Saryi/REUTERS

Turska pekarska tvrtka Simit Sarayi sredinom ožujka dolazi na slovensko tržište i ta je vijest izazvala ozbiljnu zabrinutost lokalne industrije.

Svoju će prvu prodavaonicu otvoriti u središtu Ljubljane na lokaciji koju je napustila njemačka franšiza BackWerk. Oni su u Sloveniji doživjeli poslovni brodolom u srazu s hrvatskim Mlinarom te su se odlučili povući. No, turska tvrtka dolazi da bi ostala. Riječ je o kompaniji koja je osnovana 2002., iste godine kada je stranka Pravde i napretka (AK) sadašnjeg turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana došla na vlast i ostala do sada. Svoje je prve prodavaonice otvorila u Istanbulu, gradu koji se smatra Erdoğanovom političkom bazom.

Prvo se, uz političku podršku vlade, širi Turskom, a 2010. otvara franšizu u Nizozemskoj. Trenutno su prisutni u 22 zemlje (SAD, Velika Britanija, Saudijska Arabija), a 2017. su sklopili strateško partnerstvo s Fawaz Alhokair Group iza koje stoji saudijski kapital (tvrtka se inače bavi modom i nekretninama). Poznavatelji slovenskog tržišta ističu da prostora za novog igrača u pekarskoj branši ima, što je dokazao i Mlinar.

No, slovenski su pekari zabrinuti jer Simit Sarayi dolazi s ozbiljnim kapitalom i modernom tehnologijom koja traži bitno manje ljudskog rada. Ključni problem s kojim će se Simit Sarayi susresti je dobivanje kvalitetnih lokacija da bi se mogao nastaviti širiti. Slovenske su vlasti sklone otežati poslovanje stranim tvrtkama koje su prijetnja domaćima.