Neugodno iznenađenje

Nova studija poremetila račune Elonu Musku: Teslin Model 3 za okoliš štetniji od dizelaša

Prema studiji IFO institua ekološki najpogodniji su pogoni na vodik i metan
Elon Musk i tvornica Tesle
 Joseph White / Bobby Yip/File Photo / REUTERS

Električni automobili nisu rješenje za smanjenje emisija CO2 i ne doprinose borbi protiv klimatskih promjena, pokazuju to rezultati najnovije studije njemačkog IFO instituta.

Istraživači Christoph Buchal, profesor fizike na Sveučilištu Cologne, Hans-Dieter Karl, stručnjak za energetiku IFO instituta i Hans-Werner Sinn, profesor i bivši predsjednik IFO institua, istraživanje utjecaja električnog i dizelskog motora na okoliš proveli su na primjeru Njemačke. Koristili su konkretne primjere vozila, a prema njihovim izračunima, Teslin Model 3 koji godišnje prijeđe 15 tisuća kilometara, odgovoran je za emitiranje do 181 grama CO2 po kilometru, dok dizelski motor ispušta tek 120 grama CO2 po kilometru.

U obzir su uzeli to da se za proizvodnju baterija za električne automobile i dalje koristi ugljen. Točnije, proizvodnja baterija zahtijeva obradu kobalta, mangana i litija. Uspoređujući ugljični otisak jednog i drugog motora zaključili su stoga da je električni automobil od 11 do 28 posto štetniji za okoliš od dizelaša.

Rezultati studije IFO-a nalaze se u suprotnosti s iscrpnom studijom koju je Europska agencija za okoliš objavila krajem prošle godine. Prema njima, gledajući cijeli životni vijek električnog automobila, on okoliš zagađuje i do 30 posto manje u odnosu na dizelske i benzinske motore.

Međutim, znanstvenici IFO-a upozoravaju da EU, svrstavajući električne automobile u kategoriju s nultom emisijom CO2, potrošače navodi na krivi trag, odnosno da su električni automobili "zeleniji" i ne ostavlja ugljični otisak.

Prema njima, bolja alternativa od dizelaša i električnog automobila bili bi automobili pogonjeni prirodnim plinom, a ekološki najpogodniji ipak je pogon na vodik i metan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 09:44