Projekt od 400 milijardi $

Nova sjena na najskupljem vojnom programu u povijesti: srušio se američki avion F-35B

Cijeli program razvoja F-35 je od prvog leta prototipa obilježio niz poteškoća
F-35B
 Profimedia, Alamy

Američki borbeni zrakoplov F-35B srušio se jučer u saveznoj državi Južnoj Karolini, objavili su iz Korpusa američki marinaca kojima taj avion pripada. Kako piše BBC, pilot se uspio izbaciti iz aviona prije nego je pao i nije pretrpio nikakve ozlijede. Razlog pada trenutno nije poznat, ali je pokrenuta istraga da se to čim prije ustanovi.

- Od aviona nije ostalo ništa - rekao je glasnogovornik marinaca, a piše Sky News.

Čak i ako se pokaže da je pad bio rezultat greške pilota, ovo je značajni udarac za F-35 Joint Strike Fighter (JSF) zrakoplova, inače najskuplji vojni program u povijesti. Naime, u razvoj i proizvodnju sve tri varijante (A, B i C) ovog višenamjenskog borbenog zrakoplova pete generacije dosad je utrošeno više od 400 milijardi dolara (što je oko 19 hrvatskih proračuna za 2018. godinu ili 7.5 puta ukupnog BDP-a Hrvatske za 2017.), a do 2070. godine ta će se brojka popeti na čak 1,53 bilijuna dolara. Sam avion, ovisno o varijanti, po jedinici košta između 100 i 120 milijuna dolara, bez dodatnih troškova (oružje, obuka pilota...).

Iako je ovo prvi zabilježeni pad neke F-35-ice, cijeli program je od prvog leta prototipa (2006.) obilježio niz poteškoća, bilo da je riječ o prekoračenju budžeta i vremenskih rokova ili još više, nefunkcionalnošću samih aviona. Tako su se, između ostalog, pojavili problemi sa zapaljenjem motora, s rušenjem softwarea, ali i dovodom kisika za pilote. Prema procjenama na početku ove godine, u jednom trenutku je zbog niza poteškoća gotovo polovica nominalno operativnih američkih F-35-ica bila prizemljena u svojim zračnim bazama.

Preko 3000 narudžbi

Avion proizvodi američka kompanija Lockheed Martin, ali niz dijelova izrađuju i drugi veliki igrači u vojnoj industriji, poput Boeinga. Glavni naručitelji F-35-ice su im tri branše američke vojske (Zračne snage, Mornarica i Marinci) i desetak država partnera diljem svijeta, poput Ujedinjenog Kraljevstva, Izraela, Japana i Australije kojima je dio novih aviona već isporučen. Prema dostupnim podacima, ukupno je naručeno više od 3000 ovih aviona, uz to da bi se neke države, poput Finske i Singapura, mogle pridružiti listi kupaca.

Ove godine izraelski F-35I (Adir) je probio led i prvi sudjelovao u borbenim operacijama u Siriji, a prije dva dana upravo su se Američki marinci pohvalili da je njihov F-35B uspješno izvršio borbeni zadatak u Afganistanu.

Jedini na tržištu

I taman dok se činilo da je skupi avion napokon počeo ispunjavati velika očekivanja, jedan od njih se neobjašnjivo srušio. Kako će to utjecati na daljnji razvoj i prodaju, nije moguće procijeniti, barem dok se ne ustanovi razlog pada. No, kako je riječ o još uvijek jedinom avionu pete generacije koji se prodaje na tržištu (F-22 Raptor se više ne proizvodi i zabranjen je njegov izvoz, ruski Suhoj Su-57 još nije dovršen, a kineski stealth avioni se zasad ne izvoze), zainteresirane države kupci nemaju izbora. To jest, ne ako žele avion koji objedinjuje stealth tehnologiju, naprednu avioniku i može djelovati u niz različitih uloga, prije svega dobavljanjem podataka i koordiniranjem napada s avionima četvrte generacije.

Izraelci tako tvrde da zrakoplov ima sve mogućnosti koje su željeli, pa i više od toga, dok se Donald Trump više puta hvalio da je riječ o izvrsnom avionu koji neprijatelj "ne može vidjeti".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:00