Saborski odbor

Nova pravila Europske unije o emisiji CO2 povećat će cijene novih automobila?

Saša Đujić: 'Stroža mjerenja znače da će svi automobili imati više emisije CO2'
Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Zbog strožih pravila Europske unije o mjerenju emisije ugljičnog dioksida, značajno bi mogle porasti cijene novih automobila u Hrvatskoj, upozorio je saborski Odbor za pomorstvo, promet i infrastrukturu u dopisu koji je poslao Ministarstvu financija.

Naime, Odbor u pismu koje je uputio Ministarstvu financija upozorava da će zbog strožeg mjerenja emisije CO2 doći do rasta trošarina, a to bi u konačnici, piše Novi list, moglo destimulirati hrvatske građane u kupnji novih automobila. I to baš u vrijeme kada iz Vlade kažu kako žele da građani obnove vozni park, čija je prosječna starost sada oko 12 godina.

U Odboru stoga od Ministarstva financija traže da usklade trošarine, kako bi se spriječio rast cijena novih automobila. Pritom članovi Odbora ističu kako nemaju ništa protiv nove uredbe EU, čiji je cilj smanjenje štetnih plinova, već ih brinu samo trošarine.

- Stroža mjerenja znače da će svi automobili imati više emisije CO2. Najniža klasa ući će u viši razred i to će značiti značajno poskupljenje - kazao je za Novi list Saša Đujić, SDP-ov saborski zastupnik.

Dodao je kako očekuje da Ministarstvo financija korigira razrede kako bi nova vozila i po novom mjerenju ostala u istim razredima, odnosno kako bi trošarine koje se na njih obračunavaju ostale iste kao dosad.

Iz Carinske uprave su Novom listu poručili da se puna primjena propisa World Harmonised Light Vehicle Test Procedure (WLTP) očekuje od 1. siječnja sljedeće godine. Taj će sustav, kazali su u odgovoru na upit Novog lista, dovesti do iskazivanja većih emisija CO2 od dosadašnjeg sustava, no za konkretne analize još je ranom, budući da ni sami proizvođači ne raspolažu preciznim informacijama. U Carinskoj upravi su Novom listu potvrdili i da su primili dopis saborskog Odbora, kao i da pripremaju odgovor na njega.

Prema podacima Promocije plus, u Hrvatskoj je lani prodano 50.769 automobila, ili 6.663 više nego godinu ranije. Najprodavanije marke vozila u 2017. bile su Škoda Octavia, Renault Clio, Ford Focus, Volkswagen Golf i Opel Astra, pokazuju ti podaci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:36