Proračun na udaru

Nova kriza: Za 11 dana moglo bi sjesti 4,9 milijardi kuna jamstava za Uljanik

Svi protagonisti ove priče ne žele izlaziti u javnost s time što će biti dalje
 Goran Šebelić / Hanza Media

Prava partija šaha igra se kada je u pitanju Uljanik. Vrlo neobične i čak kontradiktorne informacije dolaze iz službenih i neslužbenih izvora, a činjenica je jedna - Uljanik je u velikim financijskim dubiozama i za njegov spas, kao i spas 4500 radnih mjesta, industrijske proizvodnje države, a na kraju krajeva i neaktiviranje više od 660 milijuna eura državnih jamstava, treba donijeti hitnu odluku.

I upravo u tjednu kada bi Vlada konačno trebala predati Europskoj komisiji toliko čekani program restrukturiranja koji nikad nije predstavljen javnosti, a zapravo je ključan za daljnji opstanak brodogradilišta, opet se javljaju nova pitanja. Čelništvo IDS-a s Borisom Miletićem i Valterom Flegom bilo je prošli petak na sastanku s premijerom Andrejom Plenkovićem i resornim ministrima, gdje su apelirali za pomoć oko spasa Uljanika. A na sastanak nije bio pozvan ključni čovjek u budućnosti Uljanika - Danko Končar.

Neslužbeni poziv

Sam Končar je kazao da ga je samo neslužbeno pozvala Uprava Uljanika, ali da službeni poziv nikada nije dobio te kada je ponudio da na sastanak dođe njegov sin, s obziorm na to da je on sam izvan zemlje, da je to glatko odbijeno. Vrlo je neobično i da ga nije pozvala Vlada s obzirom na to da je on ipak taj koji je izabran za budućeg vlasnika.

Postavlja se logično pitanje je li Končar uopće više u igri i, ako nije, što će se dogoditi s Uljanikom, koliko je on uopće sudjelovao u izradi plana, zašto je čitava izrada plana pala na Upravu koja je i kumulirala gubitke, a u konačnici i zašto je država to dozvolila te nije kontrolirala na koji način Uljanik posluje nakon što su odobrena ta silna jamstva. Naime, valja podsjetiti da su ukupni dugovi Uljanika još u trećem kvartalu 2017. nadmašili vlasnički kapital za 220 milijuna kuna, dakle društvo je nelikvidno i praktično insolventno. Isto tako, kumulirani dugovi u 2017. viši su od 3,75 milijardi kuna, a navodno su i revizorska izvješća puna dramatičnih ograda revizora.

Naravno, svi protagonisti ove priče ne žele izlaziti u javnost s time što će biti dalje. Tek neslužbeno čujemo da je Končar, bez obzira na to što nije bio na tom sastanku, i dalje u igri i da ne odustaje od brodogradilišta, iako nije potpuno upoznat s programom restrukturiranja koji se više puta mijenjao. Činjenica je da on još nije vlasnik dok se program ne usvoji, kada će zapravo biti otvoren put njegovoj dokapitalizaciji. Sada je na potezu Vlada koja pak tog istog Končara nije pozvala na sastanak na kojem se govorilo upravo o tom programu.

Bez rješenja

A navodno su u Vladi jako skeptični i čini se da trenutačno nemaju rješenje. Navodno je novi “plan restrukturiranja” Uprave, koja je dovela Uljanik u sadašnju pat-poziciju, temeljen na tome da im država dade 300 milijun eura te da će od EK tražiti odgodu.

Inicijatori sastanka - Miletić i Flego uopće nisu komentirali to što Končar nije pozvan na taj sastanak niti su izrazili zabrinutost da Vlada program neće poslati u Bruxelles. Otvoreno traže da to što prije naprave.

Upitan i 3. maj

- Zašto gospodin Končar nije pozvan, treba pitati Vladu. Sastanaku u Vladi bio je vrlo konstruktivan, a glavni cilj je bio da Vlada što prije u Bruxelles uputi program restrukturiranja brodogradilišta jer se bliži rok 22. srpnja. Svi znamo da je odobrenjem rescue aida ove zime počeo teći rok od šest mjeseci za predaju tog programa. Uprava Uljanika ga je izradila još u travnju i poslala ga u Vladu - kazao nam je Miletić. Dodao je kako se nada da će se program poslati što prije jer da je cilj istarske politike zadržati brodogradnju u Istri, ali i zaštititi radna mjesta u Rijeci i Puli.

Župan Flego tvrdi da su sastanak sazvali jer su htjeli vidjeti kako o vemu razmišlja premijer, ali i ministri.

- Cijelo vrijeme pozivam na odgovornost svih u tom procesu s obzirom na to da s jedne strane treba raditi plan restrukturiranja, ali i graditi brodove. Mislim da Vlada razumije problematiku, očekujem da program što prije bude poslan u Bruxelles i nadam se da će Komisija, kao i prvi put, odgovoriti ekspresno - zaključio je Flego.

Iznenađeni Obersnel

Na sastanak nije pozvan ni riječki gradonačelnik Vojko Obersnel koji je za sve saznao iz medija.

- Nas nitko nije pozvao, iako je sudbina 3. maja povezana s Uljanikom. Restrukturiranje 3. maja je završeno, ali njegovi problemi proizlaze iz pozajmice Uljaniku - zaključio je Obersnel

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 20:04