Tiho da tiše ne može

Nova električna vozila morat će biti glasnija kako bi se povećala sigurnost pješaka

U vozila će se ugrađivati uređaji koji imitiraju zvuk motora
 REUTERS

Svi novi tipovi električnih automobila u Europskoj uniji neće više smjeti biti nečujni. Prema europskom propisu koji je stupio na snagu ovog tjedna, proizvođači će u njih morati ugrađivati uređaj koji će emitirati buku.

Takav je propis donijet zbog rizika koji predstavljaju bešumni električni automobili za pješake jer ih dovode u opasnost budući da ih ne mogu čuti kada im prilaze nego im se doslovce "prikradu".

Propis predviđa stoga da proizvođači električnih vozila na četiri kotača moraju ugrađivati uređaj koji će emitirati zvuk sličan tradicionalnom automobilskom benzinskom ili dizelskom motoru s unutarnjim sagorijevanjem. Taj sustav (Avas ili Acoustic Vehicle Alerting Systems) morat će se oglasiti kad automobil ide brzinom nižom od 19 kilometara na sat, a vozači će ga moći uključiti ili isključiti i inače kad misle da je nužno.

Predviđeno je da će od 2021. svi novi električni automobili će morati ugraditi Avas, ne samo novi modeli, piše BBC.

Tu je mjeru Europski parlament usvojio još 2014. godine. U SAD-u će slična mjera početi vrijediti za sva vozila u rujnu iduće godine, a brzina pri kojoj će se Avas morati uključiti je ispod 30 kilometara na sat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:39