Pod povećalom

Njemački regulator pokreće istragu o poslovnoj praksi Amazona

Europska komisija nedavno je također pokrenula preliminarnu istragu Amazona
Skladište Aamazona u Peterboroughu
 Profimedia, Alamy

Njemačka regulatorna agencija pokrenula je istragu kako bi utvrdila zloupotrebljava li američki online trgovac Amazon dominantnu poziciju u odnosu prema malim trgovcima koji koriste njegovu internetsku stranicu kao platformu za trgovanje.

Savezni ured za suzbijanje kartela u četvrtak je objavio da je zaprimio mnoge pritužbe trgovaca na poslovne prakse američkog giganta u području online prodaje.

“Amazon funkcionira kao svojevrsni 'vratar' za klijente. Zbog dvostruke uloge najvećeg trgovca i najveće platforme za trgovanje postoji mogućnost da ograničava ostale trgovce na platformi", pojasnio je predsjednik kartela Andreas Mundt.

Po njegovim će riječima regulatori ispitati poslovne uvjete koje Amazon nameće trgovcima za korištenje platforme za trgovanje, uključujući nedovoljnu transparentnost po pitanju raskida ugovora, kašnjenja plaćanja i uvjeta isporuke.

Iz njemačkog ogranka Amazona nisu odmah bili dostupni za komentar o istrazi njemačkih regulatora. Europska komisija nedavno je također pokrenula preliminarnu istragu zbog pritužbi na poslovni model Amazona.

Amazonu je Njemačka drugo tržište po veličini. Američki gigant paralelno vodi dugotrajnu bitku s njemačkim sindikatima oko plaća radnika u logistici i uvjeta njihova rada.

Prošlog su tjedna radnici u logistici zbog navedenih razloga organizirali novi val štrajkova, podsjeća Reuters.

Njemačka agencija za zaštitu tržišnog natjecanja također provodi istragu protiv Facebooka, otkrivši da taj div društvenih medija zlorabi dominantan položaj na tržištu kako bi prikupljao podatke o građanima bez njihova znanja ili suglasnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 22:10