Njemačka diže minimalnu plaću

Njemački ministar financija razmišlja o dizanju minimalne satnice na 12 eura

Trenutni njemački propisi predviđaju rast miminalne satnice s sadašnjih 8,84 na 9,19 eura
Ilustracija, radnici na željeznici
 Wolfgang Rattay / REUTERS

Poslodavci ne bi smjeli štedjeti na plaćama radnika, poručio je ministar financija Njemačke Olaf Scholz najavivši mogućnost povećanja tamošnje minimalne satnice s postojećih 8,84 na dvanaest eura po satu. Budući da Scholzova najava povećanja minimalne satnice dolazi nakon istovjetnih zahtjeva iz njegove Socijaldemokratske partije očekuje se da će SPD staviti taj prijedlog pred kancelarku Angelu Merkel.

Prije Scholza povećanje satnica zatražili su iz SPD-a predsjednica stranke Andrea Nahles i potpredsjednik Bundestaga Thomas Oppermann.

- Imamo potplaćene sektore na tržištu rada gdje radnici iznimno naporno rade, a ne mogu biti zadovoljni plaćama – ustvrdio je Thomas Oppermann, koji se nije libio povećanje satnica povezati s potrebom SPD-a da, kako kaže, zaoštri lijevi profil stranke.

Njemački mediji zaokret SPD-a ocjenjuju očekivanim s obzirom na uspjeh SPD-u konkurentske Ljevice na posljednjim parlamentarnim izborima. I Ljevica se, uzgred, zalaže za povećanje minimalne satnice, a cijenu od 12 eura po satu smatra minimalnim pomakom.

Trenutni propisi i planovi njemačke Vlade o najnižim plaćama predviđaju rast minimalne satnice sa sadašnjih 8,84 na 9,19 eura početkom iduće godine, a zatim i na 9,35 eura s 1. siječnjem 2020.. Tijekom 2016. minimalna satnica u Njemačkoj iznosila je 8,5 eura.

Prema pisanju portala Tagesschau.de, dio poslodavaca u Njemačkoj ne poštuje ni sadašnju odredbu o minimaloj satnici. Najviše poslodavaca koji plaćaju radnike manje od 8,84 eura po satu, tvrdi portal, nalazi se u građevinarstvu, uslugama čišćenja i održavanja te u klaonicama.

- Plaćajući radnike manje od onoga što nalaže zakonski propis, poslodavci u proračun uplate milijardu eura manje od stvarne obveze. Jedan od uzroka takvog stanja je što država provjerava svega 2,4 posto poduzetnika u zemlji – navodi Tagesschau, podsjećajući na najavu ministra Scholza da će do povećati nadzor nad poslodavcima zapošljavanjem oko 1700 novih službenika do 2021.

Analizirajući odnos minimalnih satnica u Njemačkoj s istovrsnim pokazateljima u drugim članicama Europske unije, Tagesschau ocjenjuje da su njemačke među najvišima u Europskoj uniji. Veće imaju samo radnici u Luksemburgu (11,55 eura), Francuskoj (9,88) i u Nizozemskoj gdje je minimalna satnica 9,68 eura. Portal napominje i kako u šest članica EU uopće nema odredbe o najnižoj satnici za rad.

S druge strane, napominje Tagesschau, radnik s najnižim primanjima u Njemačkoj doseže svega 40 posto prosječne plaće u toj zemlji, dok, primjerice, najniža satnica u Francuskoj iznosi 60 posto nacionalnog prosjeka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:48