Apel poduzetnika

Njemački industrijalci pozivaju vladu da korporativnom sektoru smanji poreze i namete

Opterećenje ovdašnjih kompanija u posljednje je vrijeme značajno poraslo u usporedbi s ostatkom svijeta
Ilustracija
 Hannibal Hanschke / REUTERS

Njemačka vlada mora smanjiti porezna i regulatorna opterećenja kompanijama zbog gospodarskog usporavanja, poručuju u četvrtak iz udruženja njemačkih industrijskih i trgovinskih komora (DIHK).

"Opterećenje ovdašnjih kompanija u posljednje je vrijeme značajno poraslo u usporedbi s ostatkom svijeta", upozorio je u četvrtak predsjednik DIHK-a Eric Schweitzer.

Apelira stoga na vladu u Berlinu da zaustavi taj trend, čime bi se odaslao važan signal u strukturnom i gospodarskom smislu. Predsjednik DIHK-a posebnu je pozornost skrenuo na cijene električne struje. Mnoge kompanije po njegovim riječima trpe izraženije pritiske povezane ponajprije s cijenama električne energije i drugih energenata i s posljedičnim rizikom po razvoj poslovanja.

Upozorio je kako je struja za srednja poduzeća u Njemačkoj dvostruko skuplja nego za kompanije te veličine u susjednoj Francuskoj, koja je među njihovim najvećim konkurentom na globalnom tržištu. Njemačke kompanije po njegovim riječima također su više porezno opterećene u usporedbi sa svijetom. Predsjednik DIHK-a također je kritizirao sve veće obveze po pitanju izrade dokumentacije, pored složenih postupaka registracije i davanja dozvola.

Vlada je prepolovila projiciranu stopu rasta njemačkog gospodarstva u ovoj godini na svega 0,5 posto. U 2020. očekuje oporavak aktivnosti, uz stopu rasta od 1,5 posto. Ministar gospodarstva Peter Altmaier iz CDU-a zagovara smanjenje poreza, nameta i birokratskih prepreka za korporativni sektor.

Glasnogovornica ministra financija Olafa Scholza iz SPD-a odgovara pak da u tom ministarstvu ne vide potrebu za temeljitom reformom poreznog sustava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:01