Ubrzani rast

Njemački BDP u drugom tromjesečju porastao 2 posto u odnosu na isto razdoblje lani

Najveće europsko gospodarstvo ubrzava rast unatoč nesigurnostima vezanim uz trgovinu
Zgrada BMW-a u Münchenu
 Profimedia, Alamy

Njemački bruto domaći proizvod (BDP) u drugom ovogodišnjem tromjesečju porastao je za 2 posto u odnosu na isto razdoblje godinu ranije, potaknut većom osobnom i državnom potrošnjom a ne izvozom, što ukazuje da najveće europsko gospodarstvo ubrzava rast unatoč nesigurnostima vezanim uz trgovinu.

Po podacima njemačkog statističkog ureda objavljenima u utorak, BDP je na kvartalnoj razini porastao za 0,5 posto. To je nešto više od procjena ekonomista u Reutersovoj anketi, koji su u prosjeku očekivali rast od 0,4 posto. I godišnja stopa rasta BDP-a bila je iznad očekivanja ekonomista, koji su u prosjeku prognozirali rast od 2,1 posto.

„Unatoč svim mračnim proročanstvima, uzlet nije samo živ; nego je i zdrav. Zasad nije vjerojatno da će rast usporiti zbog globalnog trgovinskog spor ili pregrijavanja", ocjenjuje ekonomist Alexander Krueger iz Bankhaus Lampe. No, dodao je kako konflikt s SAD-om oko carina kvari izglede za drugu polovinu godine.

Iz statističkog ureda ističu da je gospodarski rast uglavnom rezultat veće potrošnje kućanstava i državne potrošnje, a dodatni poticaji dolaze od rasta investicija. Navode i da je izvoz također porastao, no mnogo brže porastao je uvoz, što sugerira da neto trgovinska razmjena nije pridonijela ukupnom gospodarskom rastu.

Ujedno, to ukazuje na postupnu promjenu u njemačkoj ekonomiji, odnosno njezin odmak od tradicionalno orijentiranog izvoznog modela prema rastuću potaknutom rekordnim zapošljavanjem, rastom plaća i rastućom građevinskom aktivnošću.

„Njemačko gospodarstvo ubacilo je u veću brzinu i znatno tijekom proljeća dobilo na brzini”, ocjenjuje UniCreditov analitičar Andreas Rees, ukazujući na snažnu državnu potrošnju i oživljenu potrošnju kućanstava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 00:23