Volkswagen širi proizvodnju

Njemački automobilski div 'zacrtao': Iz Wolfsburga na tržište godišnje milijun vozila

Osim Golfa, u VW-ovoj tvornici u Wolfsburgu bi se u cijelini proizvodio i SEAT Tarraco
Tvornica Volkswagena u Wolfsburgu
 Carl Recine/Files / REUTERS

Volkswagen planira do 2020. povećati proizvodnju u svojim tvornicama u Njemačkoj za 25 posto, najavio je član Uprave Volkswagena zadužen za proizvodnju i logistiku Andreas Tostmann. Ako Volkswagen ostvari planirano, s proizvodnih traka njegove tvornice u Wolfsburgu godišnje bi trebalo izlaziti preko milijun automobila.

- Veća produktivnost omogućit će veću iskoristivost kapaciteta. Temelj je postavljen u Wolfsburgu kako bi se proizvodnja Golfa na jednom mjestu grupirala kao što je navedeno u Paktu za budućnost – priopćeno je iz Volkswagena. Pakt za budućnost strateški je dokument VW-a koji, među ostalim, predviđa lansiranje Golfa osmice čija se promocija očekuje u proljeće, a prodaja u jesen iduće godine.

Osim spomenutog renomiranog brenda, u Wolfsburgu bi se u cijelosti trebao proizvoditi i SEAT Tarraco, što, prema planovima njemačkog automobilskog diva, podrazumijeva prebacivanje proizvodnje iz tvornica u Zwickaua (Njemačka) i Pueble (Meksiko) u Wolfsburg. U Zwickauu bi Volkswagen koncentrirao proizvodnju električnih automobila.

- Volkswagen brand je napravio značajan napredak posljednjih godina. Mi smo na dobrom putu. U usporedbi s ostalim industrijama, mi smo srednje veliki, namjeravamo to nadoknaditi i postati jedan od najboljih – najavio je Andreas Tostmann.

U Wolfsburgu trenutno se proizvode modeli Golf, Golf Sportsvan, Touran i Tiguan uključujući i električna vozila. Od početka njihove proizvodnje 2014. do kraja prošle godine, pogone VW-a u Wolfsburgu napustilo je gotovo 70.000 modela e-Golf II i Golf GTE. Time je tvornica u Wolfsburgu zabilježila najveći obujam proizvodnje električnih vozila u Grupi VW-a.

Lani su u Wolfsburgu proslavili izlazak s proizvodne trake 44 milijuntog automobila iz game VW-a. Iz te tvornice je na tržište najviše lansirano golfova, oko 18 milijuna, a zanimljivo je da iza Golfa po obujmu proizvodnje, još uvijek, s 12 milijuna proizvedenih vozila slijedi model 'Buba' koja se u Wolfsburgu ne proizvodi od 1975..

U pripremi povećanja proizvodnje u Wolfsburgu VW je najavio ulaganju u tu tvornicu od tri milijarde eura, prvenstveno u razvoj Golfa 'osmice'. Ukupan investicijski plan VW-a za razdoblje 2018.-2022. iznosi 22 milijarde i 800 milijuna eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:24