Nove mjere

Njemačka vlada najavila milijarde eura kompenzacija kompanijama zbog zelene tranzicije

Najavljena kompenzacija rezultat je sinoćnjih maratonskih razgovora vlade i predstavnika energetskih kompanija o tranziciji na čiste izvore energije
Angela Merkel i njemački ministar financija Olaf Scholz
 AFP

Njemačka će energetskim tvrtkama isplatiti 4,35 milijardi eura kompenzacija do 2038. godine za planirano postupno gašenje proizvodnje struje iz ugljena, izjavio je u četvrtak ministar financija Olaf Scholz.

Najavljena kompenzacija rezultat je sinoćnjih maratonskih razgovora vlade i predstavnika energetskih kompanija o tranziciji na čiste izvore energije. Prijelaz će biti iznimno izazovan za Njemačku zbog velike ovisnosti o ugljenu, ističe dpa.

Ministar financija pojasnio je da je 2,6 milijardi eura kompenzacija namijenjeno kompanijama u zapadnoj Njemačkoj a preostalih 1,75 milijardi onima na istoku zemlje. Vlada je paralelno pregovarala i s premijerima saveznih zemalja u kojima se proizvodi ugljen.

Dužnosnici zemalja na teritoriju nekadašnje istočne Njemačke izrazili su zabrinutost da bi zatvaranje rudnika ugljena moglo dodatno produbiti ekonomsku nejednakost između dva dijela zemlje.

Savezna vlada pripremila je i 40 milijardi eura potpore saveznim zemljama za napuštanje ugljena. Na konferenciji za novinare ministar Scholz i ministrica zaštite okoliša Svenja Schulze iznijeli su rokove gašenja elektrana na ugljen.

Prva od osam "jako starih i prljavih" elektrana bit će isključena s distribucijske mreže već krajem godine, rekao je Schulze.

"Izlazak iz ugljena počinje odmah, on je obvezujuć", naglasio je ministar financija.

Vlada se nada da će odgovarajući prijedlozi zakona biti usvojeni do sredine godine. U 2018. godini oko 35 posto struje u Njemačkoj proizvodilo se iz ugljena, pokazuju vladini podaci. Usporedbe radi, u susjednoj Francuskoj udio ugljena u energetskoj mješavini iznosi tri posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 03:48