Novac.hr

Njemačka industrijska udruga BDI smanjila procjenu rasta njemačke ekonomije na dva posto

Trgovinski sukob između SAD-a i Kine do sada nije znatnije utjecao na njemačke kompanije
Volkswagen tvornica, Baunatal, Njemačka
 Science Photo Library / Profimedia, Sciencephoto RM

Njemačka industrijska udruga BDI smanjila je procjenu rasta najvećeg europskog gospodarstva u ovoj godini na 2 posto, s prethodnih 2,25 posto, zbog slabije potražnje za njemačkim proizvodima uslijed povećane poslovne nesigurnosti i trgovinske politike predsjednika SAD-a Donalda Trumpa.

- Možete vidjeti i osjetiti kako raste nesigurnost. Daljnja eskalacija trgovinskog sukoba između SAD-a i Kine snažno će, dakako, pogoditi i Europu, posebice njemačku industriju koja je vrlo ovisna o izvozu - kazao je u utorak Dieter Kempf, predsjednik BDI-a.

Trgovinski sukob između SAD-a i Kine još nije znatnije utjecao na njemačke kompanije, no izazvao je golemu nesigurnost, istaknuo je. Zbog svega toga, BDI sada procjenjuje da će njemački izvoz ove godine realno porasti za 3,5 posto, dok se prije očekivao rast od 5 posto.

- Trgovinska politika američkog predsjednika Trumpa, ali i približavanje Brexita pritišću investicijske aktivnosti širom svijeta, a time i njemački izvoza - kazao je Kempf.

U ponedjeljak su na snagu stupile 10-postotne carine na 200 milijardi dolara vrijedan kineski uvoz u SAD. Peking je uzvratio carinama na uvoz 60 milijardi dolara vrijedne američke proizvode i otkazao za ovaj tjedan zakazane pregovore o trgovini.

Trgovinski rat između dvaju najvećih svjetskih gospodarstava započeo je u srpnju kada je Washington uveo carine na 34 milijardi dolara vrijednu kinesku robu.

Tenzije su ojačale u kolovozu kada je u drugoj rundi borbe Trump uveo 25-postotne carine na uvoz 16 milijardi dolara vrijedne kineske robe.

Kina je u oba slučaja uzvratila carinama istog intenziteta, a trgovinski rat između dvaju najvećih svjetskih gospodarstava mogao bi se dodatno zaoštriti jer je Trump najavio da bi mogao uvesti carine i na preostali uvoz Kine vrijedan 267 milijardi dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 01:01