Službeni podaci

Njemačka industrijska proizvodnja snažno pala u listopadu

Glavni je razlog lošeg rezultata 4,4-postotni mjesečni pad proizvodnje u ključnom sektoru investicijskih dobara
Angela Merkel u pogonu BMW-a
 REUTERS

Njemačka industrijska proizvodnja ponovo je pala u listopadu, znatno snažnije nego u prethodnom mjesecu, pokazali su u petak službeni podaci, iznova potaknuvši zabrinutost za najveće europsko gospodarstvo.

Industrijska je proizvodnja u listopadu pala 1,7 posto u odnosu na rujan kada je smanjena 0,6 posto, izvijestilo je ministarstvo gospodarstva i energetike.

Na godišnjoj razini proizvodnja je pala 5,3 posto.

Glavni je razlog lošeg rezultata 4,4-postotni mjesečni pad proizvodnje u ključnom sektoru investicijskih dobara.

Proizvodnja intermedijarnih dobara porasla je jedan posto a potrošačkih dobara 0,3 posto.

Energetski sektor povećao je proizvodnju 2,3 posto dok je građevinski bilježio 2,8-postotni pad.

Razočaravajući podaci o proizvodnji nadovezali su se na jučerašnji podatak o 0,4-postotnom padu novih narudžbi zbog slabe domaće potražnje.

"Nastavlja se razdoblje konjunkturne slabosti u industriji. Najnoviji trendovi u novim narudžbama i poslovnim očekivanjima signaliziraju ipak moguću stabilizaciju u idućim mjesecima", poručuju iz ministarstva.

Njemački industrijski čelnici redovito objašnjavaju loše rezultate trgovinskim sukobima SAD-a i Kine, izlaskom Velike Britanije iz Europske unije i američkom uvođenju carina na uvoz iz EU-a.

U najnovijoj anketi instituta Ifo njih 2.300 procijenilo je ipak da će proizvodnja u idućim mjesecima padati sporije no što su prognozirali prije mjesec dana.

Njemačko je gospodarstvo u trećem tromjesečju ponovo za dlaku izbjeglo recesiju mršavim rastom aktivnosti, za 0,1 posto na tromjesečnoj razini. U drugom tromjesečju gospodarstvo je smanjeno 0,2 posto. Time se ponovila situacija s kraja 2018. kada je recesija izbjegnuta stagnacijom aktivnosti u četvrtom tromjesečju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:53