Usporavanje

Njemačka industrijska proizvodnja neočekivano pala: novi standardi u autoindustriji uzrok?

Industrijska je proizvodnja u listopadu pala 0,5 posto u odnosu na prethodni mjesec
Volkswagen tvornica, Baunatal, Njemačka
 Science Photo Library / Profimedia, Sciencephoto RM

Njemačka industrijska proizvodnja neočekivano je pala u listopadu, pokazali su u petak objavljeni službeni podaci, nadovezujući se na naznake posustajanja rasta najvećeg europskog gospodarstva u četvrtom tromjesečju.

Industrijska je proizvodnja u listopadu pala 0,5 posto u odnosu na prethodni mjesec kada je prema revidiranim podacima ministarstva gospodarstva i energetike porasla skromnih 0,1 posto.

Analitičari koje je anketirao Reuters očekivali su rast proizvodnje u listopadu za 0,3 posto.

Podaci ministarstva pokazuju pad aktivnosti u prerađivačkoj industriji, energetskom i građevinskom sektoru.

U ministarstvu pripisuju pad proizvodnje zastoju u registraciji novih automobila zbog uvedenih strožih standarda onečišćenja, poznatih pod nazivom WLTP, odnosno svjetski usklađen postupak testiranja.

Dodatni su problem za njemačku industriju i trgovinski sukobi oko carina između SAD-a i dva najvažnija trgovačka partnera – Kine i Europske unije.

Zastoj u registracijama postupno se rješava pa bi industrija u posljednja dva mjeseca ove godine trebala zabilježiti oporavak, procjenjuju u ministarstvu.

Optimizam ulijevaju i jučer objavljeni podaci ministarstva koji signaliziraju snažnu inozemnu potražnju za njemačkim industrijskim proizvodima. Tako su nove industrijske narudžbe u listopadu neočekivano porasle, za 0,3 posto u odnosu na prethodni mjesec kada su gotovo stagnirale.

Posebno je snažno porasla potražnja iz inozemstva, za 2,9 posto, predvođena skokom novih narudžbi iz eurozone za 7,3 posto.

Brojke pokazuju da bi izvoz ipak mogao biti potpora najvećem europskom gospodarstvu, unatoč globalnim trgovinskim trzavicama, napominje Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:45