U plusu

Njemačka bilježi suficit za 2018., ali vidi proračunske poteškoće u nastupajućim godinama

Budžetski višak Njemačke posljedica je boljih prihoda tamošnjih poduzeća od očekivanih
Ilustracija
 Hannibal Hanschke / REUTERS

Njemačke državne financija ostvarile su u prošloj godini višak veći od planiranog za 12 milijardi i 800 milijuna eura, objavilo je tamošnje Ministarstvo financija. Od tako iskazanog proračunskog suficita, prema istome izvoru, Njemačka će 11 milijardi i 200 milijuna eura potrošiti, a ostatak ide u proračunske rezerve.

Budžetski višak u najjačoj ekonomiji Europske unije posljedica je prije svega boljih prihoda tamošnjih poduzeća od očekivanih, povoljnih uvjeta financiranja, kao i ukupnog makroekonomskog okruženja. Proračunska potrošnja Njemačke u prošloj je godini dosegla 337 milijardi eura, šest milijardi i 500 milijuna eura manje od planiranoga, što je također doprinijelo suficitu.

Unatoč manjoj proračunskoj potrošnji, državne investicije Njemačke povećane su u prošloj u odnosu na 2017. za četiri milijarde eura, dosegavši 38 milijardi i 100 milijuna eura. Država je u prošloj godini, napominje Die Welt, investirala milijardu i 100 milijuna manje od planiranoga.

Dio njemačkih medija procjenjuje da će značajan dio prošlogodišnjog proračunskog viška otići na financiranje obveza države prema imigrantima. Uz to, ministarstvo financija koje vodi socijaldemokrat Olaf Scholz već je ranije poslalo upozorenja kako očekivani budžetski višak neće značiti i povećanu slobodu u javnoj potrošnji jer država u 2019. ide na reformu dijela poreza, poput solidarnih naknada, koji će dovesti do smanjenjih proračunskih prihoda.

Na Scholzovu tragu i unatoč povoljnim pokazateljima za 2018., još neke procjene kretanja u njemačkoj ekonomiji za tekuću i nadolazeće godine pozivaju na oprez.
- Proračunski eksperti u koaliciji CDU/CSU upozoravaju na pogoršanje budžeta u nastupajućim godinama. Prema njima, do 2023. godine moglo bi nedostajati oko sto milijardi eura u financijskom planiranju države – navodi ugledni dnevnik Die Welt u osvrtu na najnovije izvješće Ministarstva financija.

Kao područja narastujućih budžetskih troškova stručnjaci na koje se poziva Die Welt detektiraju obranu, razvoj i obveze prema Europskoj uniji. Uz to, na slabije porezne prihode gospodarske 'lokomotive' EU upućuju učestale analize i najave o usporavanju njemačke ekonomije u ovoj godini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:13