Tijelovo

Nitko ne voli praznike i blagdane kao Hrvati, posebno oni u javnim i državnim službama

U petak na poslu neće biti niti kompletne administracije triju željezničkih tvrtki
 Ranko Suvar / HANZA MEDIA

Hrvati jako vole praznike i blagdane, posebno oni zaposleni u državnim i javnim službama.

A najdraži su im blagdani koji “padaju” na četvrtak jer je to onda zgodno spojiti s petkom pa dobiti još produljeni vikend.

Slično je potvrdila i jedna mini anketa Jutarnjega lista koji je u povodu Tijelova svim ministarstvima, brojnim državnim kompanijama te dijelu javnog sektora poslao upit o njihovim radnim aktivnostima u petak.

Planiraju li pružati uobičajene usluge, hoće li dio službi staviti ključ u bravu i uzeti slobodne dane?

Prema našim informacijama, u petak na području Zagreba na svojim radnim mjestima neće biti zaposlenici Direkcije Zagrebačkog holdinga, no upozoravaju da djelatnici radi produljenog vikenda nisu uzeli slobodne dane, nego im se taj petak oduzima od godišnjeg odmora.

- Pozivni centar Holdinga na raspolaganju je 24 sata, cijelu godinu. Na Tijelovo tržnice kojima upravlja Holding neće raditi, kao niti Centar za korisnike Holdinga te šalteri GSKG-a, Vodoopskrbe i odvodnje, Plinare i Čistoće, a u petak će svi za građane raditi kao i inače. Dakle, na godišnjem odmoru bit će samo radnici Direkcije Holdinga, ali i tu će na dežurstvu biti angažirano 20-ak naših djelatnika - potvrdili su u Holdingu.

HŽ-ove tvrtke spojile vikend

U dvije državne kompanije, HEP-u i APIS IT-u, potvrdili su da će dio njihovih zaposlenika u petak 1. lipnja koristiti godišnje odmore, i to u HEP-u sukladno odluci poslodavca, a na temelju kolektivnog ugovora.

- Službe koje cijelu godinu osiguravaju nesmetani rad i nadzor sustava HEP-a rade 24 sata dnevno, neovisno o blagdanima i praznicima - poručuju iz ove kompanije, dok iz APIS-a napominju da njihove redovne službe i sektori u petak rade po uobičajenom radnom vremenu, izuzev dijela zaposlenika koji je na taj dan odlučio uzeti godišnji odmor.

U petak na poslu neće biti niti kompletne administracije triju željezničkih tvrtki. Pojasnili su da je kolektivnim ugovorom za radnike HŽ Putničkog prijevoza, HŽ Infrastrukture i HŽ Carga predviđeno da se u petak ne radi, ali se taj dan ne tretira kao slobodni već vodi kao dan godišnjeg odmora.

Kako je rekao predsjednik sindikata državnih i javnih službi Boris Pleša, u državnoj upravi, za razliku od državnih tvrtki, nema spajanja slobodnih dana na način da to bude propisno kolektivnim ugovorom.

- Tko u državnoj službi ovaj petak ne želi raditi, to podrazumijeva da je uzeo dan godišnjeg. Velik dio ljudi je to napravio jer, uostalom, zakon podrazumijeva da do kraja mjeseca lipnja moraju iskoristiti stari godišnji odmor - kaže Pleša. Godišnji će u petak koristiti dio zaposlenika Ministarstva znanosti, na radnom mjestu neće biti niti dio administracije Međunarodne zračne luke Zagreb, a na godišnjem je i dobar dio zaposlenik ureda državne uprave diljem zemlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:42