Hotel na Žnjanu

Ništa od luksuza u najvećem splitskom hotelu: I prije otvaranja izgubio zvjezdicu

'Od početka su bile tri zvjezdice u pitanju. To poslije ovisi o postupku kategorizacije, ne vjerujem da će dati dvije'
Zvonko Kotarac
 Jakov Prkić / HANZA MEDIA

Veliki hotel “Amphora” na Žnjanu, čiji je investitor građevinski poduzetnik Zvonko Kotarac, tek prije nekoliko dana dobio je rješenje o izmjeni i dopuni građevinske dozvole.

Na prvi pogled, vijest ne bi bila toliko ni značajna ni zanimljiva da već u nekoliko navrata nismo pisali o detaljima tog projekta tvrtke “Plavi safir”. Kao prvo, još uvijek službeno neotvoreni “najveći hotel u Splitu” koji itekako strši u prvom redu do mora na najvećoj gradskoj plaži na istočnom dijelu Jadrana, dobio je dozvolu za samo tri zvjezdice, a ne za četiri, kako se u javnosti glorificiralo taj građevinski pothvat, navodno “težak” 26 milijuna eura.

Arhitekt Emil Šverko potvrdio je kako taj podatak nije greška činovnika koji je prije tri dana elektronički potpisao dozvolu.

– Od početka su bile tri zvjezdice u pitanju. To poslije ovisi o postupku kategorizacije, ne vjerujem da će dati dvije. Standard ima i za četiri, ali je on za tri zvjezdice. A piše se svašta... – objašnjava Šverko.

Međutim, poduzetnik Kotarac nikada nije demantirao napise da će hotel biti luksuzan niti je rečeno da će biti siromašniji po kapacitetima. Gledajući po mjerilima iz bivših vremena, jer turizam u Splitu ne postoji od jučer, šokantno je da objekt tolikih gabarita, i to na Žnjanu koji je kao zona bio najavljivan kao turističko čudo, kao i hotel zbog kojeg su mijenjani i arhitekti i projekti kako je investitoru drago, nema četiri zvjezdice. Možda se radi o procjeni da turisti ne žele trošiti na kvalitetniju uslugu u Splitu, a to bi bilo zabrinjavajuće.

Druga zanimljivost je što se do sada pisalo kako Kotarcu još nedostaje samo uporabna dozvola. Naime, proširila se priča kako je sređen investitorov “nesporazum” s građevinskom inspekcijom koja je Kotarcu u travnju prošle godine zatvorila gradilište. Tim glasinama je i arhitekt Šverko malo “dao ruke”, govoreći za našu novinu početkom lanjskog listopada kako “još treba obaviti tehnički pregled pa će hotel dobiti uporabnu dozvolu”.

– Naravno, uporabnu dozvolu nije se moglo dobiti prije nego što smo dobili izmjene građevinske dozvole. Pri tome ne očekujem probleme – odgovorio je projektant na naša aktualna pitanja.

Tom Dubravec / Cropix
Hotel Amphora

Inspektori spustili ‘rampu’

Građevinski inspektori su u travnju 2019. zatvorili gradilište, jer je ustanovljeno da se izvela jedna podrumska etaža više te da se bespravno izveo podrumski iskop za bazensku instalaciju. Kotarac je mjesec dana poslije, 15. svibnja, dobio izmjenu građevinske dozvole. No, sada je dobio novu izmjenu za više stvari koje su izvedene, a inspekcija na njih nije reagirala.

Naime, u novom rješenju piše da je tvrtka “Plavi safir” podnijela zahtjev još 14. lipnja 2019. za “izmjene tijekom građenja građevine ugostiteljsko-turističke namjene – hotel s tri zvjezdice i trafostanicu na Žnjanu”. Rješenje iz Banovine su tek sada dobili, a hotel je već odavno izgrađen.

Tom Dubravec / HANZA MEDIA
Hotel Amphora

Na osnovi novog izmijenjenog glavnog projekta traženo je da se ozakoni premještanje postrojenja strojarnice na zapadnu stranu suterenske etaže, preoblikovanje glavnog ulaza i nadstrešnice, izvedba plitkih vodenih površina na krovnoj plohi, te povećanje visine krovnih kućica (stubišta i dizala).

Tražilo se i odobrenje za izmjenu struktura soba na trećem, četvrtom, sedmom i osmom katu. To je bitna izmjena projekta, jer se smanjuje broj soba. Umjesto njih 207, koliko je prije gradnje najavljeno da će ih hotel imati, ozakonio se objekt sa 180 soba.

Nadalje, rampa za pristup osoba s invaliditetom se premjestila, izmijenilo se potporni zid na istočnoj strani parcele, kao i konstrukciju za vatrogasni pristup. Broj parkirališnih mjesta smanjen je na ukupno 90 zbog manjeg broja soba, izmijenjene su procjene površine zbog asfaltiranja dijela pristupnog puta i “rampe” za invalide.

HANZA MEDIA

Ove jeseni, nakon što je hotel već bio dovršen, ali ne i usklađen s građevinskom dozvolom, u njemu su organizirana vjenčanja, o čemu smo pisali. Tako ispada da je “Amphora” koja je u to vrijeme bila bespravni objekt, pa nije ni mogla imati sve ateste o sigurnosti objekta potrebne za uporabnu dozvolu, zarađivala na pirovima. Na to građevinska inspekcija nije reagirala, unatoč tome što se pisalo da se tamo slavi sve u šesnaest.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:53