30.000 manje vozila

Nissan smanjuje proizvodnju svojih vozila u Kini zbog usporavanja potražnje

U tromjesečnom razdoblju Nissan je u Kini proizveo skoro 400.000 vozila
Radnik na pokretnoj traci Nissan Micre u tvornici Flins
 REUTERS

Japanski Nissan proizvest će u Kini u narednim mjesecima 30.000 vozila manje nego što je planirao zbog slabljenja potražnje na najvećem svjetskom tržištu automobila, saznaje Reuters iz dobro obaviještenog izvora.

U razdoblju od prosinca do veljače proizvodnja će biti smanjena za 30 tisuća vozila u odnosu na početni plan, kazao je izvor koji je želio ostati anoniman jer planovi nisu još objavljeni.

Time bi se Nissan pridružio američkom Fordu i korejskom Hyundaiju koji su već odlučili smanjiti proizvodnju u toj zemlji s obzirom na zamjetan pad prodaje u proteklim mjesecima pod utjecajem usporavanja gospodarskog rasta i trgovinskog rata sa Sjedinjenim Državama.

Proizvođači mijenjaju početne planove o proizvodnji ovisno o promjenama u potražnji, problemima u lancu opskrbe i drugim čimbenicima. Nije poznato koliko je automobila Nissan planirao proizvesti u sljedeća tri mjeseca.

U tromjesečnom razdoblju do veljače ove godine Nissan je u Kini proizveo skoro 400.000 vozila. Razdoblje obuhvaća i prva dva mjeseca u godini kada prodaja obično usporava uoči Kineske nove godine.

Japanski poslovni dnevnik Nikkei izvijestio je u četvrtak da Nissan planira smanjiti proizvodnju u tri kineske tvornice, uključujući onu u Dalianu, gdje proizvodi popularne modele Qashqai i Infiniti QX50 SUV crossover, te u Zhengzhou, gdje se proizvode modeli X-Trail SUV crossover i Venucia.

Nissanova glasnogovornica u Pekingu odbila je u petak komentirati buduće proizvodne planove.

Kina je drugo Nissanovo tržište po broju prodanih automobila i čini oko četvrtine ukupne godišnje prodaje. Prošle je godine japanska kompanija u Kini prodala 1,5 milijuna vozila a ove su godini objavili da do 2022. planiraju povećati prodaju na 2,6 milijuna automobila, čime bi Kina postala njihovo najveće tržište.

Čini se, međutim, da se razdoblje rasta potražnje za automobilima u Kini primaklo kraju. Tako bi se ove godine prodaja mogla smanjiti nakon gotovo 30 godina neprekinutog rasta.

U razdoblju od siječnja do studenog ove godine prodaja grupe Nissan u Kini usporila je na 3,9 posto, u odnosu na 12-postotni skok u istom razdoblju lani.

Usporavanje na tom velikom tržištu vremenski se poklopilo sa skandalom zbog navodnog financijskog prekršaja Nissanova čelnika Carlosa Ghosna, koji je uhićen i smijenjen s položaja predsjednika uprave. Dodatni su im teret napeti odnosi s francuskim partnerom Renaultom SA.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:23