Upitna istinitost podataka

Nissan pod istragom američkih regulatora zbog isplate bonusa direktorima

AUTOR:

OBJAVLJENO:

28.1.2019. u 14:38

AUTOR:

OBJAVLJENO:

28.1.2019. u 14:38

Carlos Ghosn, Chairman and CEO of the Renault-Nissan Alliance gestures before an interview during the 87th International Motor Show at Palexpo in Geneva, Switzerland March 7, 2017. Picture taken March 7, 2017. REUTERS/Denis Balibouse - RC1DA7A30290
Denis Balibouse / REUTERS

Carlos Ghosn

Japanski proizvođač automobila Nissan Motor izvijestio je u ponedjeljak da je pod istragom američkih regulatora zbog isplate bonusa direktorima, što je bio razlog i za pokretanje optužnice u Japanu protiv smijenjenog čelnika Carlosa Ghosna.

Agencija za financijske vijesti Bloomberg već je izvijestila o istrazi američkih regulatora kojima je pozornost privukla upitna istinitost objavljenih podataka o bonusima.

U novom su izvješću, pozivajući se na neimenovane izvore, objavili da je američka Komisija za tržišta vrijednosnica i dionica (SEC) pokrenula istragu kako bi utvrdila je li Nissan uspostavio odgovarajuće mehanizme kontrole isplata bonusa poslovnim čelnicima.

Glasnogovornik japanske kompanije potvrdio je da su američki regulatori zatražili informacije o isplati bonusa, ne navodeći pojedinosti zahtjeva. U SEC-u nisu odmah bili dostupni za komentar.

Informacija o istrazi u SAD-u nadovezuje se na uhićenje čelnika Nissana Carlosa Ghosna u Japanu u studenom prošle godine slijedom optužbi da je zatajio više od 80 milijuna dolara bonusa u razdoblju od 2010.-2018. Ghosn je nakon izbijanja skandala smijenjen s dužnosti predsjednika uprave Nissana, a na sudskom je ročištu opovrgnuo optužbe.

Američki poslovni list Wall Street Journal odvojeno je izvijestio da su američki regulatori zatražili informacije o bonusima i od Ghosna. Njegov predstavnik nije odmah bio dostupan za komentar te informacije.

I druge su se japanske kompanije našle pod lupom američkih regulatora. Tako je Toyota Motor Corp bila predmet istrage zbog potencijalno neadekvatnog mehanizma rješavanja problema sa sigurnošću vozila, podsjeća agencija AFP.