Nova politika

Niskobudžetni avioprijevoznik postaje skuplji: od danas morate plaćati i ručnu prtljagu

Ručna prtljaga za Ryanairove putnike košta između 8 i 25 eura, ovisno kada ju prijavite
Ryanairov avion u Zračnoj luci Zadar
 Jure Mišković / Hanza Media

Ryanairovi putnici koji sa sobom u kabinu želi uzeti išta više od male torbe od danas će to morati i platiti, piše BBC.

Naime, najveća europska niskotarifna zrakoplovna kompanija uvela je novu politiku te ručna prtljaga teška do 10 kilograma više nije besplatna. Točnije, nije besplatna za putnike koji ne plaćaju prioritetno ukrcavanje. Prioritetno ukrcavanje košta 6 eura, a ostali putnici, koji nisu izabrali tu opciju, morat će platiti osam eura za dodatni komad ručne prtljage.

No, cijena od osam eura raste na deset u slučaju naknadne prijave ručne prtljage, odnosno nakon inicijalne kupovine karte, a ako prijavljujete prtljagu tek na zračnoj luci, morat ćete u platiti čak 20 eura, odnosno 25 ako s prtljagom stignete skroz do ukrcaja u avion.

Ipak, irski avioprijevoznik promijenio je i dimenzije male torbe koju putnici smiju unijeti sa sobom u kabinu te je ona sada čak 40 posto veća (40 x 20 x 25 cm). Da pojasnimo, ono što je bitno za Ryanair jest da torba stane pod sjedalo budući da je upravo nedostatak prostora za spremanje ručne prtljage bio velik problem.

- Kabine zrakoplova Boeinga 737 i Airbusa A320, koje Ryanair koristi za kratke letove, imaju mjesta za otprilike 90 kovčega - objasnio je analitičar Gerald Khoo dodavši da je riječ o popriličnom problemu budući da zrakoplovom može putovati 189 putnika. Uz to je potrebno napomenuti da je prosječna popunjenost Ryanairovih letova 95 posto, što znači da se velik dio putnika muči sa spremanjem svoje ručne prtljage, a u aviokompaniji se nadaju da će se naplaćivanjem ručne prtljage smanjiti broj putnika koji će ju i nositi.

Nova politika izazvala je gnjev na društvenim medijima i neki od Ryanairovih putnika napisali su da više nikada neće letjeti tom aviokompanijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:33