Situacija sve lošija

Ni MMF nije pomogao: S&P snizio rejting Argentine zbog pogoršane inflacije i javnog duga

Međunarodna agencija za rejtinge Standard & Poor's snizila je rejting Argentine za jednu razinu
Prosvjedi u Argentini, u sredini Mauricio Macri i Christine Lagarde
 Eduardo Munoz / Marcos Brindicci / John Stilwell / Pool / Augstin Marcarian / Reuters

Međunarodna agencija za rejtinge Standard & Poor's u utorak je objavila da je snizila rejting Argentine za jednu razinu zbog pogoršanog stanja u pogledu gospodarskog rasta, inflacije i javnog duga.

Argentinski rejting za dugoročno zaduživanje u stranoj i domaćoj valuti snižen je s 'B+' na 'B', pokazuje izvješće agencije, nakon analize provedene u kolovozu.

“Pogoršanje je zabilježeno u krivulji rasta argentinskog gospodarstva, dinamici kretanja tamošnje inflacije te profilu državnog duga nakon smetnji u provedbi izazovnog programa gospodarske prilagodbe", objavio je S&P u priopćenju.

“Prognoza dugoročnog rejtinga je stabilna temeljem očekivanja da će vlada provesti fiskalne, monetarne i druge mjere radi stabilizacije gospodarstva u idućih 18 mjeseci", dodaju u S&P-u.

Poručuju također da bi program štednje trebao postupno zaustaviti "pogoršanje financijskog profila i tereta duga, preokrenuti dinamiku inflacije i vratiti povjerenje ulagača".

Ako se gospodarstvo počne stabilizirati i izbori u 2019. godini ne rezultiraju promjenom smjera, trebali bi biti ispunjeni svi uvjeti za oporavak, ističu u S&P-u.

Upozoravaju također da bi mogli sniziti rejting u idućih 12 mjeseci "ako povjerenje ulagača dodatno naruše neočekivana negativna politička zbivanja ili neujednačena provedba vladina programa štednje u gospodarstvu". Dodatne pritiske moglo bi stvoriti i najmanje odstupanje od obveza koje je vlada preuzela, poručuju iz S&P-a.

Međunarodni monetarni fond (MMF) prošlog je mjeseca odobrio 56 milijardi dolara vrijedan paket zajmova Argentini, šest milijardi više nego što je prvotno dogovoreno u lipnju, kako bi pomogao vladi da provede program stroge štednje radi stabilizacije gospodarstva, podsjeća AFP.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 00:01