Poslovni rezultati

Nestabilan oporavak IBM-a: u trećem kvartalu zabilježili pad prihoda i neto dobiti

Nakon objave poslovnih rezultata, vrijednost dionica IBM-a pala je za 4,7 posto
Zgrada IBM-a u Chibi, Japan
 Wiiii / Wikimedia / Cretive Commons

IBM je u trećem ovogodišnjem tromjesečju zabilježio pad prihoda i neto dobiti, pod utjecajem usporavanja prodaje softvera i kolebljive potražnje za serverima, objavila je ta američka tehnološka kompanija.

Ukupni prihod te kompanije sa sjedištem u Armonku u državi New York u trećem tromjesečju pao je za dva posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 18,76 milijardi dolara. To je i niže od prognoza analitičara s Wall Streeta, koji su očekivali prihode od 19,10 milijardi dolara. Neto dobit je smanjena na 2,69 milijardi dolara, u odnosu na 2,73 milijarde dolara u istom lanjskom razdoblju.

Nakon objave poslovnih rezultata, dionice IBM-a u produženom trgovanju na Wall Streetu zabilježile su pad cijene 4,7 posto, na 138,29 dolara.

To ukazuje na nestabilan oporavak najveće globalne uslužne tehnološke tvrtke, koja se nalazi usred restrukturiranja. Glavni izvršni direktor IBM-a Ginni Rometty, naime, fokus kompanije preusmjerio je na brže rastuće usluge 'clouda' i analitike, a kako bi smanjio ovisnost o tradicionalnim hardverskim proizvodima i preokrenuo višegodišnji trend pada prihoda.

Prihodi u poslovanju s računalnim sustavima, što uključuje servere za obradu velikog broja podataka, kao i sustave za skladištenje podataka, koji se prodaju velikim organizacijama, rasli su samo jedan posto, u usporedbi sa skokom od 25 posto u prethodnom tromjesečju. Pritom rast prodaje 'z14' servera za obradu velikog broja podataka, koji je predstavljen prije otprilike godinu dana, usporava s obzirom na to da kupci čekaju lansiranje novih modela prije nadogradnje.

IBM-ovo poslovanje s kognitivnim softverom, koje uključuje platformu za umjetnu inteligenciju Watson, usluge analitike i cyber sigurnosti, zabilježilo je prodaju od 4,15 milijardi dolara, šest posto manje nego godinu dana ranije. Iz IBM-a, koji više od 60 posto svojih prihoda ostvaruje izvan SAD-a, poručuju da je na poslovni rezultat utjecao i jači tečaj dolara.

Tvrtka je u proteklih 12 mjeseci ostvarila 39,5 milijardi dolara prihoda od svojih "strateških imperativa", odnosno poslovanja s visokim rastom, što uključuje "cloud" usluge, koje su se proširile na sve odjele.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:21