Drski kradljivci

Neprocjenjive zlatne krune švedske kraljevske obitelji ukradene usred bijelog dana

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

1.8.2018. u 16:40

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

1.8.2018. u 16:40

Crown Princess Victoria, Prince Daniel Middag på Slottet i Stockholm --- Dinner at the Royal Palace in Stockholm. Stockholm, Sweden 2018-05-31 (c) Pelle T Nilsson/Stella Pictures, Image: 373475316, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Stella Pictures - daily
Profimedia, Stella Pictures - daily

Švedska kraljevska obitelj

Zlatne krune švedske kraljevske obitelji, neprocjenjive vrijednosti, ukradene su jučer iz katedrale u Strängnäsu, zapadno od Stockholma, prenosi Guardian.

Prema izjavama očevidaca, krađa se zbila usred bijelog dana kada su kradljivci upali u katedralu, zgrabili vrijedan plijen i pobjegli motornim čamcem koji su ostavili na obližnjem jezeru Mälaren.

Srećom, nitko od posjetitelja katedrale nije ozlijeđen, a policija je odmah mobilizirala sve svoje snage. Ipak, odvažni dvojac lopova još uvijek je u bijegu, a policija se nada da će ih uhvatiti u pokušaju prodaje tih unikatnih predmeta.

- Zasad je 1:0 za njih, no teško će ih prodati. Malo tko od preprodavača nakita s takvim predmetima želi imati posla – rekao je Thomas Agnevik, glasnogovornik policije za švedsku televiziju.

Otuđeni predmeti, dvije zlatne krune optočene draguljima i biserima te zlatna kraljevska kugla, navodno su neprocjenjive vrijednosti. Pripadali su Charlesu IX i Kristini, švedskom kralju i kraljici iz 17. stoljeća, a u katedrali su bili izloženi za javnost i zaštićeni staklenim zidom. O šteti nitko nije htio spekulirati, a glasnogovornik policije tvrdi da štetu nije niti moguće odrediti jer su te povijesne krune jedinstveno nacionalno blago.

Catharina Fröjd, zaposlenica katedrale koja je nakit čuvala, kaže da to nije samo ekonomski, već i golemi kulturološki gubitak.