Indeks zdravlja

Neočekivani pobjednik: Novo istraživanje otkrilo najzdraviju naciju, Hrvatska sve bolja

Do 2040. najzdravija svjetska nacija mogla bi dosegnuti 86 godina prosječne životne starosti

Hrvatska se nalazi na 30. mjestu prema indeksu zdravlja zemlje, stoji to u istraživanju Bloomberga provedenog u 169 zemalja svijeta. Uzimajući u obzir faktore kao što je očekivana životna dob, korištenje duhana, pretilost i dostupnost pitke vode i sanitarija, istraživači Bloomberga i u ovoj su godini poredali najzdravije svjetske nacije.

Neočekivani pobjednik, s 96,56 bodova od mogućih 100 jest Španjolska, koja je na prvom mjestu najzdravije države svijeta pretekla šampiona iz 2017. godine Italiju.

Kako piše Bloomberg, tajna zdravlja nalazi se u njihovim prehrambenim navikama. “Mediteranska dijeta, nadopunjena ekstra-djevičanskim maslinovim uljem i orašastim plodovima, vodila je do manje stope kardiovaskularnih problema. Za razliku od onih dijeta koje su se bazirale na smanjenju masti”, stoji u studiji Medicinskog fakulteta Sveučilišta Navarra.

Zbog toga Španjolska ima i najveću očekivanu životnu dob stanovništva. Do 2040. godine mogli bi dosegnuti 86 godina prosječne životne starosti, a prate ju u korak Japan, Singapur i Švicarska, prema podacima Instituta za zdravstvenu metriku i evaluaciju Sveučilišta u Washingtonu.

Uz Španjolsku i Italiju, u top 10 najzdravijih zemalja svijeta nalaze se još četiri europske države. Island (treće mjesto), Švicarska (peta), Švedska (šesta) i Norveška (deveta). Na četvrtom mjestu smjestio se Japan, najzdravija azijska država i na tom je mjestu zamijenio Singapur koji se srozao od 2017. na osmo mjesto. Australija je zauzela sedmo mjesto, a Izrael deseto.

Hrvatska je s 30. mjestom poboljšala svoj rezultat iz 2017. godine kada je bila na 35. mjestu. Od zemalja regije od nas je zdravija jedino Slovenija na 24. mjestu. S druge strane, Crna Gora, Bosna i Hercegovina i Albanija nalaze se na 41., 42. i 43. mjestu, dok je Srbija na 55. mjestu, malo bolja od Makedonije koja ju slijedi na 56. mjestu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:33