Harald Krueger

Neočekivana odluka: Šef BMW-a odlazi iz tvrtke

AUTOR:

OBJAVLJENO:

5.7.2019. u 15:09

AUTOR:

OBJAVLJENO:

5.7.2019. u 15:09

FILE PHOTO: Harald Krueger member of the board of Management of BMW AG poses for a picture during the first press day of the Paris auto show, in Paris, France, October 2, 2018. REUTERS/Benoit Tessier/File Photo
REUTERS

Harald Krueger

Njemački proizvođač automobila BMW neočekivano je u petak najavio odlazak s dužnosti izvršnog direktora Haralda Kruegera nakon isteka ugovora u travnju iduće godine.

"Nakon više od 10 godina u izvršnom odboru, od čega više od četiri godine na dužnosti izvršnog direktora grupe BMW, želio bih se posvetiti novim profesionalnim zadaćama", kazao je Krueger u priopćenju.

Pedesettrogodišnji Krueger po zanimanju je mehanički inženjer a ušao je u izvršni odbor BMW-a 2003. godine kao šef kadrovske službe. Nakon toga bio je direktor brendova Mini i Rolls-Royce.

Dužnost izvršnog direktora preuzeo je u svibnju 2015. a nekoliko mjeseci kasnije kolabirao je tijekom prezentacije na Frankfurtskom automobilskom sajmu, što je potaknulo nagađanja da ima problema sa zdravljem.

Danas je izjavio da aktualna previranja u automobilskom sektoru "zahtijevaju ogromne napore od svakog zaposlenog". U posljednje je vrijeme često bio na meti kritika zbog strategije prijelaza na električna vozila.

Nadzorni odbor raspravljat će o mogućim Kruegerovim nasljednicima na sastanku 18. srpnja. U nagađanjima najčešće se spominje ime Klausa Froehlicha, člana izvršnog odbora nadležnog za razvoj, i Olivera Zipsea, direktora proizvodnje.