Modni hit u predsjedanju EU

Neobičan potez naših predstavnika u Vijeću EU za carinu, preuzeli predsjedanje u rekljama

I neke prethodne države članica preuzele su predsjedanje na sličan način, kažu u Carini

Predstavnici naše carine u radnoj skupini Vijeća Europske unije za carinsku uniju preuzeli su predsjedanje tim tijelom u jaknama slavonske narodne nošnje, popularnim rekljama.

Na taj neobičan odjevni izbor hrvatski predstavnici u Vijeću EU za carinu, kako su nam pojasnili u Carinskoj upravi, odlučili su se kako bi promovirali hrvatsku nacionalnu i kulturnu baštinu.

- I neke prethodne države članice tijekom njihovog predsjedanja radnom skupinom za carinu Vijeća EU, imale su praksu nekih od nacionalnih kulturnih oblika predstavljanja – navode u Carini, čiji je pristup, sudeći po objavljenim fotografijama s dva uvodna sastanka spomenute radne skupine, naišao na odobravanje i ostavio dobar dojam kod kolega iz drugih zemalja članica.

Kao i u slučaju ostalih tijela Vijeća EU predsjedanje kojim smo preuzeli 1.siječnja ove godine, Hrvatska u trima radnim skupinama koja se tiču carinskih pitanja predlaže dnevni red sjednica i način rada. Dosada je hrvatski tim, koji predvodi Marica Matić, predsjedao sjednicama dviju radnih skupina Vijeća EU za carinska pitanja, 10. i 17.siječnja u Bruxellesu.

- Jakne slavonske narodne nošnje posuđene su i iz privatnog su vlasništva, a korištene su samo za prezentaciju na prvom sastanku – navode u Carini. U prilog ocjeni da su naši predstavnici privukli pozornost s rekljama, u Carini navode podatak da je o tome vijest na svojim internetskim stranicama objavila i Svjetska carinska organizacija (WCO).

Na uvodnom sastanku hrvatskog predsjedanja skupinom za carinsku uniju Vijeća EU sudjelovali su, među ostalima, i glavni tajnik WCO-a Kunio Mikurya i glavni direktor Glavne uprave za oporezivanje i carinsku uniju (TAXUD) Stephen Quest koji je članove skupine izvijestio o pripremama Unije za carinski sporazum s Velikom Britanijom koja napušta EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 03:04