Kraj agonije

Nekadašnji simbol Splita konačno je spreman za prodaju

Dužničko-vjerovnički čvor se raspetljao, stečajni postupak nad stečajnim dužnikom "Adriatic" d.d. u stečaju završen je donošenjem zaključka o prodaji
 Tom Dubravec / CROPIX

Agoniji je došao kraj. Hotel "Marjan", nekadašnji simbol Splita, a već 11 godina ruglo pa i prijetnja u srcu turistički procvaloga grada, spreman je za prodaju.

Dužničko-vjerovnički čvor se raspetljao, stečajni postupak nad stečajnim dužnikom "Adriatic" d.d. u stečaju završen je donošenjem zaključka o prodaji. Postupak je gotov i završni dokument koji je izradio sudac Trgovačkog suda u Splitu Ivan Čulić ide Fini, koja će tražiti kupca.

Očekivalo se to još prije dva mjeseca, ali do zastoja je došlo iz objektivnih razloga. Naime, kako je Slobodnoj Dalmaciji pojasnila predsjednica Trgovačkog suda Franka Buzov, "tek sredinom ožujka ove godine zaprimljeni su originalni izvaci iz zemljišnih knjiga koji se moraju priložiti uz zaključak i zahtjev za prodaju nekretnina koji se upućuju Fini".

Nakon toga, stečajni sudac Paško Bačić, koji je ranije donio rješenje o prodaji "Marjana", a na ročištu 6. veljače dobio i potvrdu razlučnih vjerovnika da se slažu s procjenom tržišne vrijednosti nekretnine, tj. hotela s aneksima, prije završnog čina prebačen je na drugi odjel. Točku na "i" stavio je mladi sudac Čulić, koji je tek stupio na dužnost suca Trgovačkog suda u Splitu, nakon što se iskazao kao sudački vježbenik i savjetnik na Županijskom sudu u Splitu.

Fina će elektroničkom javnom dražbom prodavati hotel površine 5679 četvornih metara, trafostanicu, parkiralište, tri dvorišta i stepenice, sve zajedno gotovo 12 tisuća kvadrata. Prema stečajnom zakonu, predviđene su četiri dražbe. Na prvoj se objekt ne može prodati ispod tri četvrtine utvrđene vrijednosti, na drugoj ispod jedne polovine, na trećoj ispod jedne četvrtine, dok se na četvrtoj prodaje za jednu kunu.

Prema prihvaćenoj procjeni sudskog vještaka Jure Malenice, utvrđena je cijena od 58 milijuna eura, ili 432 milijuna kuna (PDV je uključen, da ne bi bilo zabune), što znači da kupac na prvoj dražbi mora ponuditi približno 44 milijuna eura. Na eventualnoj drugoj dražbi tražit će se 29, zatim 14,5 milijuna eura i naposljetku poklanjati.

Split, 271014.
Pogled s Marjana na nedovrseni hotel Marjan, ACI marinu i Jadrolinijin trajekt u pozadini.
Foto: Tom Dubravec /  CROPIX
Tom Dubravec / CROPIX
Pogled s Marjana na nedovršeni hotel Marjan, ACI marinu i Jadrolinijin trajekt u pozadini

Stečajni upravitelj Ante Gabelica, čiji je angažman završen, uvjeren je da će se nedovršeni hotel brzo prodati budući da je riječ o atraktivnoj nekretnini na prestižnoj lokaciji.

Interesenata navodno ne manjka, ali ključeve budućeg vlasništva u rukama čvrsto drži "Adris grupa", čiji je "Adria Resorts" u otkup potraživanja već uložio iznos koji je približan ili čak veći od ukupne procijenjene vrijednosti objekta. Bila bi senzacija da "Adris" u konačnici ne kupi hotel "Marjan". Uostalom, moćni rovinjski koncern već je u svom godišnjem planu najavio početak realizacije velike investicije u Splitu.

Kad se hotel "Marjan" proda, prvenstvo u naplati imat će vjerovnici s upisanim hipotekama, ponajprije rečeni "Adria Resorts", bivša Kerumova supruga Anka Kerum, bivša tvrtka Kerumova nećaka Igora Sapunara, "Sapor", koja je u stečaju, te RH, odnosno Ministarstvo financija.

Split, 201217.
Rano jutros na vrhu propalog Hotela Marjan osvanula je lutka objesena sa vrha zgrade za koju se vec prica kako simbolizira propast hotela te njegovu neizvjesnu buducnost.Hotel Marjan je inace u vlasnistvu Zeljka Keruma kojemu su banke preuzele hipoteku.
Foto: Paun Paunovic / CROPIX
Paun Paunovic / CROPIX

Željko Kerum je hotel "Marjan" kupio 2005. godine na natječaju. Platio ga je 170 milijuna kuna, čak trostruko više od traženih 57 milijuna kuna. Nepune četiri godine kasnije potpisan je ugovor s "Hiltonom", a Kerum je koji mjesec nakon toga postao gradonačelnik. Radovi na "Marjanu" su ubrzo prekinuti, a 2015. godine sve je završilo stečajem tvrtke "Adriatic".

Uskoro će, sasvim sigurno, najupečatljiviji splitski hotelski brend dobiti novog vlasnika i dati novu dimenziju turističkoj ponudi grada.

Igor Sapunar 'Stečaj je mogao biti okončan i za pola godine'

Igor Sapunar, posljednji direktor "Adriatica", inače Kerumov nećak, prije nekoliko dana je za "Slobodnu" izjavio da je stečaj mogao biti okončan u roku pola do godine dana jer postoji samo jedna nekretnina koju treba prodati. Zašto je onda taj postupak toliko dugo trajao? Svi sudionici – bivši radnici, stečajni upravitelj i vjerovnici, te sud – imaju različita mišljenja o tome tko je krivac za to. T.G.Z.

Potraživanja radnika: Šestero ih nije dočekalo neisplaćene plaće

– Radnici za svoje plaće potražuju oko 15 milijuna kuna. Vjerujemo da ćemo se u potpunosti naplatiti jer hotel "Marjan" ima svoju vrijednost na tržištu – kazao je Ante Ledenko, jedan od bivših zaposlenika "Adriatica", koji su proteklih godina više puta prosvjedovali ispred splitskog Trgovačkog suda tražeći da se napokon krene s prodajom.

– Tijekom ove četiri i pol godine, koliko traje stečaj, šestero naših radnika i radnica je otišlo na "drugi svijet" i nisu dočekali svoje plaće – istaknuo je Ledenko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 15:55