U raljama politike

Nekadašnji gigant će 'skončati' kao stranačka kasica prasica i poligon za uhljebljivanje

Izgleda da za 'Aluminij' više nema nade, nisu ga spasili ni Izraelci i Kinezi
 HANZA MEDIA

Sve govori da će se izjaloviti i posljednja nada za spas mostarskog “Aluminija”, očuvanje radnih mjesta i bilo kakve proizvodnje u tom bivšem industrijskom gigantu.

Pojavila se u ponudi izraelsko-kineskih tvrtki, “Abraham grupacije” i “China Machinery Engineering Corporation”, koja je na više adresa i nekoliko krugova razgovora stigla u BiH 9. prosinca. Nosila je oznaku “povjerljivo”, da bi najednom jučer bila javno objavljena. Pretpostavlja se da je iscurila iz Nadzornog odbora tvrtke, u čijem vlasništvu sa po 44 posto sudjeluju vlada Federacije BiH i radnici, dok 12 posto ima hrvatska Vlada.

Samo dan prije isti je NO odlučio odbaciti ponudu i staviti izvan snage sistematizaciju radnih mjesta, trasirajući time put za otkaze radnicima i stavljanje ključa u bravu tvornice. Čini se da preostalim zaposlenicima, kojih je oko 390, takav scenarij i odgovara jer se nadaju što bržim otpremninama. Drukčije se ne može ni protumačiti njihovo posve mirno okupljanje na ulazu u tvornicu dok se unutra održavala sjednica NO-a.

Spornih deset točaka

A što su konkretno udruženim snagama nudili Izraelci i Kinezi? Preko svoje novoosnovane lokalne tvrtke, otkriva dokument na 23 stranice, željeli su zapravo pogone uzeti u najam, a ne obaviti njihovo klasično kupovanje. Da im je to uslišeno, u planu im je bilo aktivirati ljevaonicu i zaposliti 80 ljudi, a nakon toga i dodatnih 90 do 100 radnika.

Već u idućoj godini na puno radno vrijeme bilo bi angažirano 90 do 120 radnika, čija bi prosječna plaća, kako su izrijekom naveli, bila 1500 konvertibilnih maraka neto. Brojka od 340 zaposlenih u njihovoj ponudi navedena je kao cilj za 2021. godinu, kada bi došlo do modernizacije pogona i otvaranja novih proizvodnih linija. Tvornica bi, predviđaju, vezala dodatnih 15 tisuća radnih mjesta u regiji, a nova bi tržišta našla u Rusiji, Kini i Izraelu. Na popisu planova su i solarna te vjetroelektrana kako bi tvornica imala neovisnu opskrbu električnom energijom.

Čini se da će upravo na struji puknuti i ova priča, ali i na nekim drugim povlasticama koje su ponuditelji očekivali od federalne vlade, poput koncesija, oslobađanje od carina, korištenja poreznih olakšica…

Već je poznato da je vlada FBiH spornim označila 10 točaka u poslovnom planu koji su predstavnici “Abraham grupe” predstavili federalnoj vladi.

– Tražili su da cijena električne energije bude fiksna u iznosu od 40 eura po megavatsatu u razdoblju od 10 godina, a vlada FBiH to ne može jamčiti jer se cijena formira na tržištu – rekao je, još prije nego što je javnost doznala za ponudu, resorni ministar Nermin Džindić.

Vlada u kojoj on sjedi u poslovnom je planu nabrojila ravno 10 spornih točaka, među ostalim i naknade na prijenos električne energije i druge naknade, čega ih vlada također ne može osloboditi.

Kad se sve to uzme u obzir, jasno je zašto ni Nadzorni odbor nije želio dati suglasnost na ovaj poslovni aranžman.

– Tražili smo da iz ponude izdvoje sve zahtjeve koji se odnose na razne razine vlasti, a ima ih puno, čije rješavanje nije u nadležnosti Uprave ni Nadzornog odbora – izjavio je njegov predsjednik Zdenko Klepić, koji, kako je rekao, nema ništa protiv poslovnog modela s iznajmljivanjem pogona.

Iako se najavljuje nastavak razgovora, malo tko vjeruje u njihov pozitivan ishod. Političko Sarajevo odavno je poručilo da im ne pada na pamet spašavati “Aluminij” preko leđa svoje “Elektroprivrede BiH”, a u svjetlu stalnih stranačko-nacionalnih nadigravanja nije im mrsko vidjeti Dragana Čovića i njegov HDZ kako se koprcaju u problemima svoje sestrinske tvrtke koja im je godinama služila kao kasica prasica i poligon za uhljebljivanje očito nedoraslih kadrova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 03:53