Natječaj bio još 2016. godine

Našim velikim tvrtkama blokirano 100 milijuna eura EU jer su ocjenjivači u sukobu interesa

AUTOR:

  • Vedran Marjanović

OBJAVLJENO:

10.5.2019. u 10:22

AUTOR:

  • Vedran Marjanović

OBJAVLJENO:

10.5.2019. u 10:22

Zagreb, 120219.
Trg sv. Marka.
Doalzak na sastanak vladajucih i njihovih koalicijskih partnera.
Na fotografiji: Darko Horvat.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Goršić / CROPIX

Na fotografiji: Darko Horvat

Končar, Hrvatski Telekom, Podravka, AD Plastik, HEP, Iskon i samoborski DIV samo su neka od najvećih hrvatskih poduzeća prijavljenih na natječaj Ministarstva gospodarstva za dodjelu oko 100 milijuna eura bespovratnih poticaja Europske unije za istraživanje i razvoj u pripadajućem natječaju koji je otvoren 2016.

S obzirom na važnost i veličinu natječaja koji je nazvan “Podrška razvoju centara za kompetencije (CEKOM)” od kojeg se očekuje osmišljavanje novih usluga i proizvoda s otvaranjem novih radnih mjesta, a gledajući i birano društvo koje pokušava doći do poticaja, u najmanju je ruku zabrinjavajuće da tri godine kasnije još nije dodijeljen ni jedan euro iz natječaja, a nema ni naznaka da će biti uskoro.

Probijeni rokovi

Prema propozicijama natječaja koji vodi Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, prvi novac trebao je biti podijeljen u trećem tromjesječju 2018., nakon što je prvobitno bilo zacrtano da dodjela krene početkom iste godine pa su rokovi produljeni.

- Naš projekt CEKOM prošao je 1. fazu evaluacije i u postupku je donošenje konačne odluke evaluacijskog tijela, a o tome kad bi odluka trebala biti donesena i isplaćena predviđena bespovratna sredstva, nemamo informaciju - poručili su nam iz Centra za istraživanje materijala Istarske županije METRIS, čiji je projekt na listi od 34 CEKOM-a zainteresiranih za bespovratne poticaje. Ni u riječkom projektu Smart RI, koji je za natječaj prijavio CEKOM za razvoj pametnih gradova težak 150 milijuna kuna, nemaju informacija kad bi se trebala finiširati ocjena prijavljenih projekata i početi dodjela novca.

- Ne znamo zašto je trebalo toliko vremena da se dođe do ove faze, ne znamo kad će sredstva konačno biti dana na korištenje centrima kompentecija, a isto tako, nismo sigurni koji su formalni rokovi probijeni - rekao nam je Davor Pasarić, direktor tvrtke Kreativni odjel iz Rijeke, jedne od 15 uključenih u projekt Smart RI. Uz spomenutu, u Smart RI-ju sudjeluju, među ostalim, HT i Ericsson Nikola Tesla.

Da odlaganje podjele bespovratnog novca za podršku CEKOM-ima ne prolazi bez štetnih posljedica, svjedoči primjer iz Kreativnog odjela koji je, čekajući odobrenje zatražene potpore, ostao bez trojice djelatnika.

- Ono što možemo potvrditi je da smo zbog sporosti cijelog procesa izgubili tri vrsna stručnjaka koji su kod nas bili zaposleni više od deset godina. Svi su vrlo brzo našli posao u inozemstvu uz uvjete kakve im mi u Hrvatskoj ne možemo ponuditi. Naravno, bit će velik izazov pronaći nove stručnjake s toliko iskustva, a spremne da ostanu u domovinu - potvrdio nam je Davor Pasarić.

Neslužbene informacije koje smo prikupili među sudionicima natječaja upućuju na teškoće s pronalaskom stručnjaka koji bi ocjenjivali pristigle prijave CEKOM-a, a da nisu u sukobu interesa jer dolaze iz institucija koje su se prijavile za dodjelu novca.

Nerješiva dvojba

- Hrvatska je mala zemlja i problem je u ovakvim situacijama sastaviti vijeće u kojem sjede stručnjaci neovisni od tvrtki i institucija koje ocjenjuju, a da su pritom i kompetentni. Međutim, nismo mi jedina mala zemlja unutar EU koja ima isti problem, pa su tako Slovačka i Češka ovaj tip natječaja raspisali na engleskom jeziku, a pristigle prijave ocjenjuju vijeća sastavljena iz pripadajuće europske baze stručnjaka - kaže jedan od naših sugovornika koji nam je ponudio neslužbeni komentar zastoja u natječaju za podrušku centrima za kompetencije. On ističe da se država u ovom slučaju našla pred dvojbom je li bolje raspisati natječaj i ponuditi bespovratni novac u sporoj i otegotnoj proceduri zbog nedostatka stručnjaka za evaluciju, ili ne pokrenuti natječaj, odnosno unaprijed odustati od svega?

- Mislim da je bolje da se natječaj provodi i ovako kako se provodi jer prije nije bilo nikakve bespovratne potpore za istraživanje i razvoj ponuđene tvrtkama i institucijama. Jedan od problema koji se javlja kad natječaj traje ovako dugo jest i taj što protokom, primjerice, dvije godine, projekt u kojem se predlažu neke inovacije više ne može biti pozitivno ocijenjen jer predložene inovacije možda više nisu inovacije - zaključuje naš sugovornik.

Bez odgovora Na ovotjednoj sjednici Nacionalnog inovacijskog vijeća u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta, i podrška razvoju CEKOM-a predstavljena je kao dio državne strategije pametne specijalizacije. U pripadajućem izvješću sa sjednice Vijeća navedeno je da je 786 milijuna kuna predviđenih za potporu CEKOM-ima u postupku dodjele, bez pobližih informacija u kojoj su točno fazi “dodjele” i drugih podataka. Potonje informacije pokušali smo doznati u Ministarstvu gospodarstva, no nismo dobili nikakav odgovor na poslana pitanja.