Apel domaćeg ugostitelja

Naši susjedi imaju stopu PDV-a u ugostiteljstvu ispod 10%: 'Najbolji kuhari će nam otići'

Ako se porezna situacija ne raspetlja u korist ugostitelja možemo očekivati egzodus domaćih kuhara u inozemstvo
Marin Medak
 Biljana Blivajs / CROPIX, Arhi9va

- Naša upozorenja dolaze u zadnji čas, ako se sada ne smanji PDV u ugostiteljstvu, dogodine će već biti prekasno, nepopravljiva šteta bit će nanesena, govori Marin Medak, vlasnik restorana RougeMarin i predsjednik Nezavisne udruge ugostitelja.

Ugostitelji, na čelu s Medakom, kao i pridružene institucije poslodavaca te ministar turizma Gari Cappelli, glasno zahtijevaju snižavanje stope PDV-a s 25 posto na 13 posto za sve djelatnike u turizmu i ugostiteljstvu. Međutim, ministar financija Zdravko Marić, u zadnjem nacrtu porezne reforme planirane za 2020. godinu, na njihove se zahtjeve oglušio. Dao im je tek smanjivanje opće stope PDV-a s 25 na 24 posto.

Medak, međutim, ne očajava. Prema njegovim riječima, Marić zasad nije ni potvrdio ni odbacio ideju snižavanja PDV-a na pripremu, posluživanje hrane i prehrambene proizvode, a to znači da će svoj plan, na koncu, možda ipak uspjeti progurati. Krajem srpnja Marićev prijedlog poreznih promjena tek će u javno savjetovanje pa su promjene i dorade predloženih mjera moguće. Kako smo već pisali, Zdravko Marić ponekad bi imao poneku jaku poreznu promjenu koja bi na vidjelo izašla tek pri kraju procesa savjetovanja i pregovora. Ako se porezna situacija na kraju ne raspetlja u korist ugostitelja, smatra Medak, možemo očekivati egzodus domaćih kuhara u inozemstvo.

- Snižena stopa PDV-a otvorit će prostor za efektivan rast plaća zaposlenika. Da vam to ilustriram, ugostitelji su kao nogometna momčad, ali samo je jedan Christiano Ronaldo. Znači, Christiano, naš najbolji kuhar, prvi će otići ako je potplaćen, slikovito objašnjava Medak.

Najbolji kuhar, po svemu sudeći, može birati gdje će poslom odseliti jer u gotovo svim zemljama naše okolice, PDV u ugostiteljstvu je ispod 10 posto. Slovenija 9,5 posto, Crna Gora 7 posto, Mađarska 5 posto, Španjolska i Italija 10 posto, a ljutoj hrvatskoj turističkoj konkurenciji Grčkoj – 13 posto.

Od ostalih zahtjeva, Medak drži da bi trebalo ukinuti porez na potrošnju, o čemu je bilo riječi u Marićevom prijedlogu. To je poseban porez koji se, po stopi od tri posto, naplaćuje na alkoholna i bezalkoholna pića. Ide gradovima i općinama, a plaćaju ga isključivo ugostitelji, govori Medak. Također, tu je i zahtjev za neoporezivim tretmanom napojnica.

- Treba nam mehanizam ostavljanja kartičnih napojnica putem POS aparata. Dok je u Hrvatskoj to velika nepoznanica, takav princip rada je uvriježen u zemljama zapadne Europe. Zbog nemogućnosti ostavljanja kartičnih napojnica, godišnje gubimo do nekoliko milijuna kuna koje mogu biti poticaj domaćoj ekonomiji i generator domaće potrošnje, zaključuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:05