Podaci SIPRI-ja

Napredovali za nekoliko mjesta i probili se na drugu poziciju vodećih uvoznika oružja

Australija je tako napredovala za dva mjesta u odnosu na 2017. godinu, pokazala je analiza Stockholmskog međunarodnog instituta za mirovna istraživanja
 REUTERS

Australija se probila na drugo mjesto na ljestvici vodećih uvoznika oružja u svijetu u 2018., iza Saudijske Arabije, objavio je u ponedjeljak švedski institut za mirovna istraživanja SIPRI.

Australija je tako napredovala za dva mjesta u odnosu na 2017. godinu, pokazala je analiza Stockholmskog međunarodnog instituta za mirovna istraživanja.

Razlog je vjerojatno nabava novih vojnih aviona F-35 i projekt izgradnje podmornice vrijedan 50 milijardi australskih dolara (33 milijarde američkih dolara), nagađa tv postaja ABC.

Zemlja je proteklih godina pojačala uvoz vojnih zrakoplova i plovila zbog percipirane prijeteće situacije u regiji.

Prvo je mjesto na ljestvici uvoznika oružja ponovo zauzela Saudijska Arabija dok se Kina nalazi na trećem mjestu, popevši se za tri mjesta u odnosu na plasman u 2017. godini.

Indija se spustila s drugog na četvrto mjesto, pokazuje SIPRI-jevo istraživanje.

Na izvoznom tržištu i dalje dominiraju SAD, Rusija, Francuska i Njemačka na prvom, drugom, trećem i četvrtom mjestu dok je peto pripalo Španjolskoj koja je u 2017. bila na devetom mjestu.

Vlada u Canberri nije pak u stavci izvoza ostvarila zacrtani cilj prema kojem je Australija do 2027. trebala ući među deset vodećih izvoznica oružja u svijetu, budući da je u 2018. kliznula na 25. mjesto, s 18. mjesta u 2017.

Inicijativa je pokrenuta prošle godine uz predložena ulaganja u vrijednosti više milijardi dolara.

"Australska vlada uložit će 200 milijardi dolara u najambiciozniji razvoj obrambenih sposobnosti u svojoj povijesti", naveo je glasnogovornik ministarstva obrane.

„Razvoj takvih sofisticiranih kapaciteta uključuje nabavu opreme i usluga od bliskih partnera, kao što su Sjedinjene Države, te rad s kompanijama koje izgrađuju australske industrijske kapacitete“, dodao je.

Australska ministrica obrane Melissa Price posjetit će ovog tjedna Sjedinjene Države kako bi promovirala domaću vojnu industriju i osigurala više radnih mjesta u zajedničkom programu izgradnje vojnih letjelica F-35.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:13