Drugi mjesec zaredom

Nakon višegodišnjeg negativnog niza hrvatska poduzeća dižu sve veće kredite za investicije

Krediti hrvatskim poduzećima za obrtna sredstva i investicije krajem lipnja iznosili su 65,7 milijardi kn
Ilustracija
 Tom Dubravec / Hanza Media

Prema podacima Hrvatske narodne banke (HNB), ukupni krediti hrvatskim poduzećima za obrtna sredstva i investicije krajem lipnja ove godine iznosili su 65,7 milijardi kuna, što je za 680,5 milijuna ili jedan posto više nego u istom lanjskom razdoblju, a kako ističu analitičari Raiffeisenbank Austria, time su porasli drugi mjesec zaredom, nakon višegodišnjeg trenda pada.

Kako navode iz RBA, vrijednost tih kredita porasla je drugi mjesec zaredom na godišnjoj razini, nakon višegodišnjeg negativnog niza koji je gotovo kontinuirano trajao od svibnja 2012. U odnosu na svibanj, pak, ti su krediti nominalno viši za 655,5 milijuna kuna ili jedan posto. Pritom su krediti za investicije na kraju lipnja dosegnuli vrijednost od 31,6 milijardi kuna, što je za 1,3 posto više nego godinu ranije te za 0,2 posto više u odnosu na prethodni mjesec.

Istodobno, krediti za obrtna sredstva dosegnuli su 34,1 milijardu kuna, što je za 0,8 posto više na godišnjoj te 1,3 posto više na mjesečnoj razini.

„S obzirom na očekivani nastavak povoljnih gospodarskih kretanja i oporavak investicija, očekujemo i oporavak potražnje za kreditima nefinancijskih društava. Pri tome visoka razina likvidnosti u sustavu utječe na pad kamatnih stopa na novoodobrene kredite što bi svakako moglo pridonijeti povećanju kreditne aktivnosti u promatranom sektoru”, ocjenjuju u RBA.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:35