Radikalna mjera

Nakon raskida svih odnosa, Saudijska Arabija želi kanal koji će je dijeliti od Katra

Katar će tako postati otok, a kanal će biti širok oko 200 metara i dubok 20 metara
Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Nakon velike diplomatske krize, Saudijska Arabija želi se i fizički odvojiti od Katra koji planiraju pretvoriti u otok. Kako donosi Bussines Insider, vlada Saudijske Arabije je raspisala natječaj nazvan “Salwa Channel”, a na njega se prijavilo pet internacionalnih kompanija. Kanal dug 61 kilometar trebao bi biti prokopan do kraja godine.

Kanal će biti širok 200 metara i dubok oko 20 metara, a cijeli projekt vrijedan je 745 milijuna dolara. Osim odvajanja od Katra, kanal će imati i turističku funkciju – Saudijska Arabija ondje planira napraviti resorte i marine, ili, potpuno suprotno – vojnu bazu i odlagalište nuklearnog otpada (iako time uglavnom prijete Katru).

Saudijska Arabija već je prije zauzela granični prijelaz u Salwi, čime su Katru prerezali jedinu vezu s kopnom. Vijest o potpunom odcijepljenu nije iznenadila poznavatelje ovog područja jer susjedi već neko vrijeme izoliraju Katar.Egipat i Emiratske države s Katrom su prekinule sve diplomatske veze jer sumnjaju da financira regionalne terorističke skupine. Također, zahtijevali su da Katar ugasi Al Jazeeru, mrežu koju financira država. Katar je odbio to učiniti i opovrgnuo napade te zaključio kako mu ostale zemlje žele srušiti suverenitet.

Ranije u lipnju, kralj Saudijske Arabije Salman je zaprijetio vojnom akcijom Katru ako postave ruski sistem zračne obrane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:41