Novi-stari guverner

Nakon ponovnog izbora, guverner Vujčić otkriva što će mu biti prioritet u novom mandatu

Osim što je procjenio da će Hrvatska pobjediti Francusku, predstavio je i nove projekte
Boris Vujčić
 Goran Mehkek / Hanza Media

Nakon što je u petak sa 78 glasova saborskih zastupnika ponovo izabran za guvernera HNB-a, Boris Vujčić, stari-novi guverner na ovoj poziciji ostat će idućih šest godina. Iako je kako je sam istakao u intervjuu za N1 tjedan dana po prvi put u životu bio nezaposlen, nije se tako osjećao, naprotiv navodi kako nikada nije imao više posla.

Na pitanje, o izboru svoje zamjenice Sadre Švaljek, istaknuo je kako ga njezin izbor nije iznenadio, da pače bilo mu je vrlo drago čuti tu vijest s obzirom na to da je ona godinama bila u Ekonomskog instituta i ravnateljica istog, te članica Savjeta HNB-a pa je prema tome dobro upućena u rad same institucije.

U intervjuu za N1, uz ostale teme, predstavio je i svoje planove za novi mandat, komentirao situaciju oko Agrokora, odluku Visokog trgovačkog suda oko švicaraca, kao i ulazak Hrvatske u euro zonu.

Na pitanje o navodnim procjenama kako bi banke zbog odluke Visokog trgovačkog suda oko švicaraca mogle izgubiti i do 15 milijardi kuna i ukoliko građani odluče na tužbe prokomentirao je kako takve aktivnosti ne neće ugroziti stabilnost bankarskog sustav, ali da je jako teško procijeniti kakvi bi bili ishodi ako se građani odluče na pojedinačne tužbe.

- Jako jako teško je procjenjivati koliko bi to moglo biti. Najprije treba vidjeti kako će postupati potrošači i kako će suditi sudovi po tim tužbama i tek onda će se moći raditi nekakva procjena iznosa. - istaknuo je Vujčić.

Po pitanju Agrokora i njegovog utjecaja na hrvatski BDP prokomentirao je kako je dobro što se sistemski rizik na koji su upozoravali smanjio i što su se stvari na neki način prebacile na privatni sektor, no kako i na koji način će oni dalje s tim upravljati sada je u rukama dioničara i novog rukovodstva. A na upit kako su banke trebale voditi veću brigu oko izdavanja mjenica istaknuo je

- Do ovog što se dogodilo u Agrokoru dovelo je loše upravljanje kompanijom. Posao je banaka da provjeravaju kakav je klijent. Posao je drugih poduzeća da provjeravaju kakav je onaj s kojim se posluje. - istanuo je Vujčić

Kao fokus u novom šestogodišnjem mandatu, osim uvođenja eura istaknuo je kako planira nastaviti s politikom koju je do sada vodio te da će i dalje voditi brigu oko stabilnosti financijskog sustava i podupirati politiku gospodarskog razvoja.

- Nastavit ćemo u svakom slučaju s ovakvom politikom koju smo vodili do sada, euro treba biti rezultat na koncu svega toga, mi ćemo održavati prvenstveno stabilnost cijena i stabilnost financijskog sustava što smo do sada radili, posredni naš cilj je kao što uvijek objašnjavamo naš tečaj jer je Hrvatska vrlo mala otvorena zemlja i zbog toga što je izuzetno euroizirana - većina štednje u Hrvatskoj je i dalje u eurima. - kazao je Vujčić

Kao panirane reforme i prognozu oko BDP-a u sljedeće dvije godine istaknuo je kako već duže vrijeme ističe da smo dosegnuli neku stopu rasta koja je plafon za ove strukturne uvjete.

- Već dvije godine u HNB-u govorimo da smo dosegli neku stopu rasta koja je po nama plafon za ove strukturne uvjete, odnosno ne očekujemo daljnje povećanje stope rasta, ove godine i dalje očekujemo 2,8 posto, ali to je tu negdje oko tri posto. Ulazak u EU i rast snažan izvoza bio je glavni poticaj rasta, sada je došlo do stagnacije, mora se imati na umu da je tok od nas povezano i sa samom situacijom u EU. - naveo je Vujčić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:33