Pročešljali 180 agencija

Nakon Kompasa, otkrili još dvije turističke agencije bez jamstava u slučaju stečaja

Agencije su dužne putnicima u sklopu ugovora o putovanju pružiti podatke o osiguravatelju
Turistička agencija, ilustracija
 Goran Mehkek / CROPIX

Pošto je poslije propasti Kompasa otkriveno da ta turistička agencija nije imala ugovorenu policu osiguranja za slučaj stečaja u zakonskim okvirima, Turistička je inspekcija sličan problem otkrila u još dvije agencije.

Jedna od njih, otkriveno je tijekom nadzora, uopće nije imala osiguranu jamčevinu za slučaj nesolventnosti ili stečaja, a pri nadzoru još jedne agencije otkriveno je kako je ta policu osiguranja ugovorila, ali u mnogo manjem iznosu od onoga koji propisuje zakon.

Naime, prema odredbama Zakona o pružanju usluga u turizmu, turističke agencije koje posluju na području Hrvatske dužne su, za razliku od nekad, od srpnja 2018. kod osiguravajućih društava ili putem bankarske garancije ugovoriti jamčevinu za slučaj nesolventnosti ili stečaja u iznosu od minimalno 10% ukupnog prometa po paket-aranžmanima ostvarenima u prethodnoj godini, kako bi u slučaju financijskog kolapsa mogle obeštetiti klijente koji su svoja putovanja platili, ali ih nisu konzumirali.

Novi zakon

Prema podacima koje je Jutarnji dobio od Turističke inspekcije, dvije agencije koje nisu imale adekvatne ili pak uopće nisu imale ugovorene jamčevine otkrivene su tijekom 180 inspekcijskih nadzora nad poslovanjem agencija koje je inspekcija odradila od srpnja do kraja 2018., no koliki je stvarni broj agencija koje nisu poštovale zakon u smislu osiguranja jamčevine, zapravo je nepoznato.

Naime, kako u Hrvatskoj, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, posluje 1061 turistička agencija, ispada da ih je nadzorom od stupanja na snagu novog zakona prekontrolirano samo 16,9%, dok se za njih 84% praktično ne zna imaju li ugovorene jamčevine.

S obzirom na rezultat nadzora prema kojemu jamčevinu po zakonu nije imalo ugovoreno samo 1,1% tvrtki, pretpostavlja se da je većina agencija ipak ugovorila police osiguranja, no detaljniji nadzor sigurno bi potencijalnim putnicima ulio nešto više povjerenja. U kratkoj telefonskoj anketi koju je Jutarnji proveo, u agencijama tvrde da su odmah nakon stupanja novog zakona na snagu ugovorili propisani iznos jamčevina.

“Naravno da imamo jamčevinu, ali ne mogu vam reći o kolikom je iznosu riječ. No, ugovorili smo onako kako nalaže zakon”, poručili su iz agencije Integral, a isto tvrde i u svim drugim agencijama koje smo nazvali.

Nepravilnosti

Prema zakonu, pojašnjavaju u inspekciji, prilikom ugovaranja putovanja s klijentima agencije su putnicima dužne u sklopu ugovora o putovanju u paket-aranžmanu pružiti podatke o osiguravatelju s kojim su sklopili policu osiguranja, zajedno s brojem izdane jamčevine i drugim podacima potrebnima za njezinu aktivaciju, ali ne i informaciju o ugovorenom iznosu.

Putnici, dakle, ugovaranjem putovanja ne mogu sa sigurnošću znati hoće li, ne daj Bože u slučaju stečaja, uspjeti naplatiti novac koji su uplatili za putovanja koja nisu konzumirali pa većini ostaje samo nada da se neće još jednom dogoditi onaj nesretni slučaj Kompas.

Prema podacima Turističke inspekcije, to je tijelo u 180 nadzora koje je obavilo od srpnja do kraja prošle godine, kod 22 agencije utvrdilo povrede Zakona o pružanju usluga u turizmu. Najčešće nepravilnosti odnosile su se na neobjavljivanje uvjeta, sadržaja i cijene za svaku pojedinu uslugu na hrvatskom ili nekom drugom jeziku razumljivom putniku, ali i na nepridržavanje objavljenih uvjeta, sadržaja i cijena usluga.

U svih 12 mjeseci lani inspekcija je obavila 465 nadzora nad poslovanjem turističkih agencija, od čega povrede propisa nisu utvrđene u 402 agencije, tj. njih 86 posto.

Inspektori naplatili četiri kazne

Od agencija kod kojih su lani zatečene nepravilnosti u vezi s policama osiguranja inspektori su naplatili četiri kazne, ali doznajemo da nisu donijeli niti jedno rješenje o zabrani pružanja usluga u turizmu.

Razlog, pojašnjavaju, leži u činjenici da je jedna agencija jamčevinu ugovorila tijekom nadzora, a druga je, pak, u međuvremenu prestala s pružanjem usluga.

Propisane kazne za ovaj tip povrede zakona su izdavanje zabrane organiziranja, nuđenja i prodaje paket-aranžmana do uklanjanja nedostataka, ali i novčana kazna u iznosu od pet do 30 tisuća kuna za prekršaj pravnoj osobi te od tri do deset tisuća kuna odgovornoj osobi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 05:40