Digitalna transformacija

Nakon hakerskih napada Google se ipak vraća u Kinu i želi pokrenuti 'cloud' uslugu

AUTOR:

OBJAVLJENO:

7.8.2018. u 9:05

AUTOR:

OBJAVLJENO:

7.8.2018. u 9:05

Google headquarters in Mountain View, California, Image: 163440448, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Sjedište Googlea u Silicijskoj dolini

Google traži lokalne partnere u Kini za vođenje 'cloud' poslovanja kako bi pokrenuli tu uslugu na kineskom tržištu te su u pregovorima s tamošnjim internetskim kompanijama, poput Tencent Holdings Ltd-a i Inspur Groupom,

Nakon što su pregovori započeli početkom ove godine, krajem ožujka tri kineske kompanije su ušle u uži izbor kao kandidati za partnerstvo, navodi anonimna osoba upućena u situaciju, piše Bloomberg u izvješću, a prenosi China Daily.

Budući da kineski zakoni nalažu da digitalne informacije budu pohranjene unutar države, Google koji nema podatkovni centar u Kini, kako bi mogao ponuditi na tom tržištu svoje internetske servise poput Drivea i Docsa, treba koristiti lokalne podatkovne centre i servere od strane lokalnih partnera.

Uz to, gradnja partnerstva s lokalnim divovima poput Tenecenta pomoći će Googleu bolji povratak na tržište i izgradnju svoje prisutnosti, kao i pri tržišnom natjecanju s Amazon.comom, Microsoftom i Alibaba Groupom, svjetskim najvećim davateljima usluga poslovanja u oblaku, navodi se u izvješću.

Kina je drugo najveće svjetsko tržište poslovanja u oblaku, s podatkovnim centrima i oblacima koji ostaju u vlasništvu lokalnih kineskih firmi, navodi se u izvješću Synergy Research Groupa. Kina si je zadala cilj izgradnje industrije poslovanja u računalnom oblaku vrijednu 430 milijardi juana do 2019, navedeno je u vladinom planu otkrivenom prošle godine.

Google se još 2010. samovoljno povukao s kineskog tržišta nakon niza hakerskih napada na Gmail račune kineskih aktivista za ljudska prava.