Tektonski poremećaj

Nakon četiri godine pregovora postignut ključni dogovor o spajanju T-Mobilea i Sprinta

O spajanju se pregovara od 2014., a njime bi Sprintova vrijednost iznosila 26 milijardi dolara
Trgovine T-Mobile-a i Sprinta u New Yorku
 Richard Levine / Profimedia, Alamy

Američki mobilni operateri T-Mobile i Sprint dogovorili su uvjete spajanja kompanija, izvještava Reuters. Naime, potpisivanje ugovora o spajanju trebalo bi se odviti u ponedjeljak, a time će vrijednost Sprinta narasti na otprilike 26 milijardi dolara.

Zajednička tvrtka imat će više od 27 milijuna klijenata te će izazvati vođe industrije, Verizon Communications i AT&T, na širenje ponude bežične 5G tehnologije.

Prema dogovorenim uvjetima, većinski vlasnik T-Mobile-a, Deutsche Telekom, posjedovat će nešto više od 40 posto nove kompanije te će imati 69 posto udjela u glasačkim pravima tvrtke.

Od izlaska vijesti o spajanju, vrijednost Sprintovih dionica je narasla 10 posto, a procjenjuje se da će ona uskoro iznositi 6,50 dolara, dok ona T-Mobileovih s rastom od 2,5 posto sada iznosi 64,52 dolara, čime je tržišna kapitalizacija T-Mobile-a narasla na 55 milijardi dolara.

Ovaj je dogovor zapravo dio pregovora koji traju od 2014., a teleoperateri nikako nisu mogli dogovoriti strukturu nove kompanije. Osim toga, budući da obje tvrtke imaju strane vlasnike (T-Mobile-ov većinski vlasnik je Deutsche Telekom, a Sprintov SoftBank), njihovo spajanje smanjilo bi američko bežično tržište s četiri na samo tri operatera, što je već bio razlog odgađanja spajanja. Naime, američko Ministarstvo pravosuđa i Federal Communications Commission (Federalna komisija za komunikacije) prije četiri godine nisu htjeli odobriti spajanje teleoperatera jer su smatrali da bi tako naštetili konkurenciji koja je potrebna na tržištu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:43