Koncept Industrija 4.0

Nakon 30 različitih strategija u zadnjih 5 godina država ulaže milijun kuna u još jednu

AUTOR:

OBJAVLJENO:

14.2.2019. u 17:47

AUTOR:

OBJAVLJENO:

14.2.2019. u 17:47

Zagreb, 240518.
Trg zrtava fasizma.
Sjednica Sredisnjeg odbora HDZ-a odrzana je u dvorani Lika.
Na fotografiji: Darko Horvat.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / Hanza Media

Darko Horvat

Uz najmanje 30-ak strategija i prijedloga strategija, koliko su ih u posljednjih pet godina prihvatile različite hrvatske vlade, dobivamo još jednu: Strategiju digitalne transformacije gospodarstva po čijem bi uvođenju hrvatska privreda napokon trebala implementirati koncept Industrije 4.0 te početi koristiti neke od najboljih svjetskih metodologija i alata.

No, prije toga nekome izvan sustava treba povjeriti njezinu izradu, zbog čega je Ministarstvo gospodarstva jučer objavilo javni natječaj za nabavu savjetodavnih usluga za njezinu izradu.

Taj posao je vrijedan milijun kuna, a sretnik koji ga dobije morat će napraviti metodologiju izrade strategije te akcijskog i financijskog plana, organizirati proces njezine izrade, provesti pripremne aktivnosti, prikupiti informacije te analizirati postojeće stanje, a potom izraditi prijedlog strategije te definirati njezin provedbeni okvir.

Provjere

Kako se pojašnjava u natječajnoj dokumentaciji, strategijom bi trebalo poboljšati postojeći okvir za poticanje inovacija i investicija, stvoriti nove poslovne modele za male i srednje poduzetnike, poticati razvoj istraživanja i inovacija, ali i gigabitnih mreža kao temeljne infrastrukture interneta stvari, i to sve u roku od 6 mjeseci od potpisa ugovora za koji je natječaj raspisan do 5. ožujka.

Tko će potom provjeravati što je od zacrtanog u još jednoj hrvatskoj strategiji i provedeno, nije specificirano, kao što je, nažalost, i dosad bio slučaj s dobrim dijelom nacionalnih, ali i lokalnih strategija koje su se naručivale na račun jedinica lokalne samouprave.

Kad je u pitanju država, već kratko istraživanje internetom pokazuje kako je Republika Hrvatska u posljednjih pet godina naručila, platila i izradila minimalno 30 različitih nacionalnih i drugih strategija, od kojih se za mnoge naknadno više nikad nije čulo, a za mnoge dokazalo da se nakon prihvaćanja nisu niti provodile.

Recimo, takva je sudbina zapala Strategiju razvoja nautičkog turizma koju je radio Institut za turizam, a zatim više-manje i Industrijsku strategiju koja je, osim po neprovođenju, poznata i po tome što je njezinu izradu bivši ministar gospodarstva i HNS-ovac Ivan Vrdoljak povjerio svojem poznaniku Tomislavu Radošu.

Dokumenti

Od 1996. do danas Hrvatska je imala i platila izrade četiri različite demografske strategije koje, što dokazuje i statistika, nikad nisu zaživjele, a u travnju prošle godine najavljena je i izrada već petog takvog dokumenta.

U svojem radu, doduše iz 2012. godine, Hrvoje Mirošević s Ekonomskog instituta u Zagrebu pobrojao je da je Hrvatska u razdoblju od 1990. do kraja 2011. godine donijela ukupno 159 razvojnih dokumenata koji su, neovisno o svojim imenima, zapravo bili strateški dokumenti, većinom izrađeni na zahtjev Vlade ili ministarstava. Pritom je, ocijenio je Mirošević, većina materijala bila manjkava, posebno u financijskom dijelu, a nužne tehničke uvjete provedivosti prema njegovu je istraživanju tada zadovoljilo samo 11 strategija.

U međuvremenu, u samo pet godina država je nakrcala i izradila nekoliko desetaka novih strateških nacionalnih dokumenata, među kojima i Strategiju e-Hrvatske 2020., zatim Strategiju pametne specijalizacije usvojenu 2016., 2015. donesena je Strategija razvoja javne uprave, 2017. ona za poticanje čitanja, iste je godine usvojena i Nacionalna strategija zaštite od nasilja u obitelji, potom ona prometnog razvoja, godinu poslije počela je i izrada Strategije održivog razvoja, a onu za regionalni razvoj već imamo. Prije četiri godine Hrvatska je postala bogatija i za Strategiju razvoja društvenog poduzetništva, prije dvije smo dobili onu za izjednačavanje mogućnosti za osobe s invaliditetom, a iste je godine usvojena i Strategija za provedbu školske sheme voća.