Hrvatski dani osiguranja

Najznačajniji skup osiguratelja: Više od 25 predavanja i panela

Trendovi u industriji osiguranja, digitalizacija i umjetna inteligencija te promjene u autoindustriji ključne su teme skupa
Panel rasprava na skupu osiguratelja
 Hanza Media

Digitalizacija i umjetna inteligencija teme su koje će biti u fokusu Hrvatskih dana osiguranja, koji danas počinju u Opatiji.

Kako najavljuju u Hrvatskom uredu za osiguranja (HUO), organizatoru konferencije, upravo su nove tehnologije ključne za razumijevanje trendova u osiguravateljskoj industriji. Stoga su, poručuju iz HUO-a, modernizacija i digitalizacija poslovnih procesa te njihov utjecaj na poslovanje osiguravatelja već sada jedna od glavnih tema osiguravateljskog biznisa, a u budućnosti će to biti još i više.

Električna vozila i hibridi

Osim o digitalizaciji i umjetnoj inteligenciji, na konferenciji će se, stoji u najavi, govoriti i o cyber riziku. Uz to, govorit će se i o automobilskoj i transportnoj industriji, koje se rapidno mijenjaju, a trendovi u njima itekako utječu na osiguravatelje. To je i razlog zbog kojeg su među glavnim temama električna i hibridna vozila - od romobila i električnih bicikala do električnih i hibridnih vozila.

Šesta po redu konferencija hrvatskih osiguravatelja održava se od 6. do 8. studenoga u kongresnom centru Tamaris u Opatiji, a okupit će, ističu u HUO-u, gotovo 400 stručnjaka iz svijeta osiguranja i reosiguranja, zatim regulatora, supervizora i drugih pratećih financijskih institucija kako s nacionalne, tako i s regionalne i europske razine. Osim trendova u osiguranju u Hrvatskoj, konferencija će se baviti i trendovima u toj branši na europskoj i svjetskoj razini. U HUO-u ističu da se konferencija održava pod visokim pokroviteljstvom Ureda predsjednice te uz potporu Ministarstva financija.

Među najavljenim sudionicima konferencije ističu se Slaven Dobrić, predsjednik Upravnog odbora Hrvatskog ureda za osiguranja, i Hrvoje Pauković, direktor HUO-a, kao i Ante Žigman, predsjednik Upravnog vijeća Hanfe. Najavljeno je i sudjelovanje Erica Barthalona, globalnog direktora istraživanja Allianza SE, kao i Petra Jakubika, voditelja tima za financijsku stabilnost Europskog nadzornog tijela za osiguranje i strukovno mirovinsko osiguranje (EIOPA). O stanju na tržištu govorit će, ističu u HUO-u, predsjednici uprava šest osiguravateljskih kuća - Euroherca, Grawea, Generalija, Uniqe, Allianza i Triglava. U sklopu konferencije održat će se i panel o distribuciji osiguranja, na kojem će svoje stavove sučeliti predstavnici PBZ-a, Merkur osiguranja, Wienera i Croatia osiguranja.

Premije

Prema kumulativnim podacima HUO-a za rujan ove godine, hrvatski su osiguravatelji zaračunali ukupnu bruto premiju od oko 8,16 milijardi kuna, što je oko 572 milijuna kuna ili 7,54 posto više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu.

Tržište osiguranja u Hrvatskoj, dakle, nastavlja rasti i razvijati se, no taj napredak nije ravnomjeran u svim segmentima osiguranja. Štoviše, i sami osiguravatelji ističu da prostora za napredak ima.

Ukupna premija u segmentu neživotnih osiguranja krajem rujna dosegnula je, prema podacima HUO-a, gotovo 5,8 milijardi kuna, što je iznad 600 milijuna kuna ili 11,6 posto više nego krajem rujna prošle godine. S druge strane, ukupna premija u segmentu životnih osiguranja krajem rujna je iznosila nešto manje od 2,4 milijarde kuna i bila je više od 30 milijuna kuna ili 1,28 posto manja nego potkraj rujna 2018. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:24