Kineski div

Najveći svjetski proizvođač cigareta priprema IPO za svoj međunarodni odjel

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

2.1.2019. u 16:23

AUTOR:

  • Novac.hr

OBJAVLJENO:

2.1.2019. u 16:23

The Pearl River Tower, designed by Canadian-American architect Gordon Hill, is seen under construction at the Central Business District (CBD) of the southern Chinese city of Guangzhou in Guangdong province August 24, 2010. Built with an environmentally friendly concept, the skyscraper will include wind turbines and solar collectors. REUTERS/Bobby Yip (CHINA - Tags: ENVIRONMENT BUSINESS CONSTRUCTION) - GM1E68O10OT01
Bobby Yip / REUTERS

Arhivska fotografija: Pearl River Tower u Guangzhouu, u kojem urede ima i CNTC

Najveći svjetski proizvođač cigareta, China National Tobacco Corp (CNTC), planira izlistati dionice svojeg međunarodnog odjela, China Tobacco International Inc., na hongkonškoj burzi.

CNTC je ujedno i agencija za regulaciju tržišta, zbog čega drži monopol na proizvodnju duhana u Kini. Prema navodima Bloomberga, od deset cigareta proizvedenih u svijetu njih četiri dolazi upravo iz te kompanije, koja time drži veći tržišni udio od preostalih pet duhanskih divova zajedno.

Iako kompanija ne objavljuje izvješća o poslovanju, u nekom su trenutku procurili podaci prema kojima je tvrtka 2010. ostvarila prihode od prodaje u vrijednosti od 770 milijardi juana (oko 112 milijardi dolara) i neto dobit 117,7 milijardi juana (nešto više od 17 milijardi dolara). Sudeći prema tim brojkama, CNTC zarađivao je više od poznate banke HSBC ili najvećeg lanca trgovina na svijetu, Walmarta. Nadalje, kompanija je ipak objavila da su samo 2016. godine u državni proračun uplatili gotovo 1,1 bilijun juana, odnosno 160 milijardi dolara.

S druge strane, odjel za koji se priprema IPO u prvih je devet mjeseci prošle godine ostvario relativno maleni prihod, od 651 milijuna dolara, što je 21 posto manje nego u istom razdoblju u 2016. godini. Glavni biznis tog odjela je nadzor nad izvozom cigareta koje se prodaju u duty-free dućanima u stranim državama, a uglavnom ih kupuju kineski turisti.

Inače, Kina je najveći svjetski potrošač i proizvođač duhanskih proizvoda, a zbog velikih prihoda te industrije, ali i taksi koje država ubire, kritičari su zabrinuti da vlada ne ulaže dovoljno napora u prevenciji pušenja.