Problemi u zraku

Najveći štrajk u povijesti Ryanaira, otkazano 400 letova, osoblje se bori i za vodu

U štrajku sudjeluju Ryanairovi piloti iz Irske, Njemačke, Belgije, Švedske i Nizozemske
Ljudi čekaju na aerodromu u Berlinu
 Fabrizio Bensch / REUTERS

Najveći europski niskobudžetni avioprijevozik Ryanair pogođen je štrajkovima epskih razmjera. Danas je otkazano čak 400 letova dok se piloti i kabinsko osoblje bore za veće plaće, sigurnu mirovinu pa čak i besplatnu vodu za piće u zrakoplovu, piše Bloomberg.

U štrajku sudjeluju Ryanairovi piloti iz Irske, Njemačke, Belgije, Švedske i Nizozemske, a posljedice će se osjetiti i u Hrvatskoj. U Zračnu luku Pula i Zračnu luku Zadar u petak je trebalo sletjeti te iz njih poletjeti 12 Ryanairovih zrakoplova, no, kako sad stvari stoje, zbog štrajka će na zemlji ostati više od 2200 putnika.

Štrajk je, očekivano, pokrenut zbog zahtjeva za boljim uvjetima rada. Iako se zahtjevi pilota razlikuju od zemlje do zemlje, većina traži veći fiksni dio plaće koji ne bi ovisio o satima provedenima u zraku, a bune se i protiv čestog premještanja iz grada u grad.

- Piloti nisu nomadi koji samo rastvore šator tamo gdje Ryanair namiriše potencijalnu zaradu – poručili su iz Sindikata njemačkih pilota Vereinigung Cockpit (VC) u srijedu.

“Plaću od koje se može živjeti”, traži kabinsko osoblje, uz to i sigurnu mirovinu, ali i mogućnost da u letu popiju gutljaj vode bez opomena.

Passengers are seen at terminal D during a wider European strike of Ryanair airline crews to protest slow progress in negotiating a collective labour agreement at Schoenefeld airport, south of Berlin, Germany, August 10, 2018. REUTERS/Fabrizio Bensch
REUTERS
Putnici na terminalu za vrijeme štrajka Ryanairovih pilota, zračna luka Schoenefeld, Berlin

Aviokompanija, vođena beskompromisnim šefom Michaelom O'Learyjem, zna da je vrhunac sezone vrijeme kada sindikati mogu vrlo uspješno ucjenama izvući bolje radne uvjete i zato, piše Bloomberg, primjenjuju taktiku “dobar policajac, loš policijac”. Primjerice, dublinskom su osoblju, njih 300, zaprijetili otkazima poslije sezone, a potom ponudili kompromis.

Passengers are seen at terminal A beside board showing cancelled flights during a wider European strike of Ryanair airline crews to protest slow progress in negotiating a collective labour agreement at Schoenefeld airport, south of Berlin, Germany, August 10, 2018. REUTERS/Fabrizio Bensch
REUTERS
Putnici na terminalu za vrijeme štrajka Ryanairovih pilota, zračna luka Schoenefeld, Berlin

Ryanair je s tržišnom kapitalizacijom od 18 milijardi eura još uvijek najjači europski avioprijevoznik premda su otkrili pad u prihodima od 20 posto u ovogodišnjoj predsezoni. Koliko će točno biti konačni gubitci za aviokompaniju uslijed štrajkova i otkazivanja letova iz Ryanaira nisu htjeli spekulirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 01:32