Stručnost prije svega

Najveći državni fond na svijetu traži da čelnici kompanija u koje ulažu budu neovisni

Norveški državni stabilizacijski fond upravlja imovinom većom od 970 milijardi dolara
Yngve Slyngstad, izvršni direktor norveškog državnog stabilizacijskog fonda i most iznad fjorda Hardanger
 Ints Kalnins / Profimedia, Alamy / Reuters

Norveški državni stabilizacijski fond, najveći u svijetu, tražit će od 9.000 kompanija u koje ulaže da se pobrinu da članovi njihovih odbora budu dovoljno stručni i neovisni u svome radu, pokazuju u petak objavljene smjernice.

Direktori bi također trebali jamčiti da imaju dovoljno vremena za izvršavanje svojih obveza u odborima čiji su članovi, dodali su iz Norges Bank Investment Managementa.

U praksi to znači da članovi odbora u kompanijama čije su dionice izlistane na burzama ne bi smjeli istovremeno sjediti u više od pet odbora te da predsjednik odbora velike kompanije načelno ne bi smio obavljati istu dužnost u drugoj kompaniji, pokazuju smjernice fonda.

“Odbor bi u cjelini trebao temeljito poznavati privrednu granu unutar koje kompanija posluje, a barem dva njegova neovisna člana trebala bi imati radnog iskustva u tom poslovnom segmentu", rekla je glavna menadžerica za korporativno upravljanje Carine Smith Ihenacho.

“Odbor bi trebao donositi objektivne odluke o korporativnim poslovima i moći donositi odluke neovisno o menadžmentu", istaknula je u priopćenju.

Fond upravlja imovinom većom od 970 milijardi dolara, ulažući prihode od proizvodnje nafte i plina u inozemstvu u dionice, obveznice i nekretnine. U vlasništvu drži 1,4 posto svih globalno izlistanih dionica, podsjeća Reuters.

U trećem je kvartalu ostvario prinos od 2,1 posto (21 milijardu dolara) zahvaljujući rastu cijena dionica na sjevernoameričkom tržištu. Taj je prinos ipak 0,2 postotna boda manji u usporedbi s onim referentnog indeksa koji utvrđuje norveško ministarstvo financija.

“Na tržišna kretanja utjecala su očekivanja različitih stopa gospodarskog rasta i neizvjesnost u pogledu posljedica povećanih trgovinskih barijera", kazao je u priopćenju izvršni direktor fonda Yngve Slyngstad.

Odbivši Reutersu imenovati konkretne sektore u kojima članovima odbora po njegovom mišljenju manjka stručnosti, Slyngstad je ipak kazao: "Fokus je na financijskom sektoru, što vrijedi i za regulatore, i mi ćemo to potvrditi s naše točke gledišta. No, u pitanju je širi problem koji nadilazi okvire financijskog sektora".

"Uočili smo različite prakse u različitim sektorima i različitim zemljama. Ovo je signal... da ćemo pokušati promotriti ta pitanja na širem uzorku kako bismo utvrdili gdje su ti problemi značajniji promatrano po zemljama i sektorima", zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 23:03