Radost loptanja...

Najveće NBA zvijezde uspješni su poduzetnici, više zarađuju od reklama nego na terenu

Ukupno 540 milijuna dolara zaradit će prvih deset najplaćenijih NBA igrača samo u ovoj godini
LeBron James, Los Angeles Lakers i John Collins, Atlanta Hawks
 Profimedia, Newscom

Ukupno 540 milijuna dolara zaradit će prvih deset najplaćenijih NBA igrača samo u ovoj godini. Najveće NBA zvijezde, LeBron James, Stephen Curry i Kevin Durant, prema podacima Forbesa, više prihoda ostvaraju s angažmanima van terena, nego ispod koša. Iz tantijema od medijskih pojavljivanja, oglašivača i promocija.

Zadnjih pet godina LeBron James je najplaćeniji košarkaš na svijetu s godišnjom zaradom od 88,7 milijuna dolara, a to uključuje i 53 milijuna dolara koje mu donose ugovori s tvrtkama Nike, Coca-Cola, Beats By Dre, 2K Sports. Samo lani udružio se s Cindy Crawford, Arnoldom Schwarzeneggerom i Lindsey Vonn u pokretanju Laderra, wellness kompanije koja prodaje proteine i sportske napitke. Bogatstvo LeBrona Jamesa procjenjuje se na 450 milijuna dolara.

Stephen Curry drugi je najplaćeniji košarkaš na svijetu. Godišnje zaradi 79,5 milijuna dolara, od toga 42 milijuna van dvorane. Kevin Durant, treći je NBA poduzetnik s godišnjom zaradom od 65 milijuna dolara, a ugovori s Nikeom, Googleom, Appleom i YouTubeom, donose mu većinu, odnosno 35 milijuna dolara.

1. LeBron James

May 27, 2018; Boston, MA, USA; Cleveland Cavaliers forward LeBron James (23) celebrates after drawing foul against the Boston Celtics during the forth quarter in game seven of the Eastern conference finals of the 2018 NBA Playoffs at TD Garden. Mandatory Credit: David Butler II-USA TODAY Sports - 10857841
David Butler II / USA TODAY Sports
LeBron James

Ukupna godišnja zarada: 88,7 milijuna dolara

Klupska plaća i bonusi: 35,7 milijuna dolara

Zarada od oglašivača: 53 milijuna dolara

Lani je potpisao četverogodišnji ugovor s LA Lakersima na 153 milijuna dolara. Odbio je produljenje ugovora vrijednog 15 milijuna dolara s McDonald'som da bi uložio u franšizu Blaze Pizza. Zasad je na području Chicaga i Floride otvorio 14 lokala te franšize.

2. Stephen Curry

Ukupna godišnja zarada: 79,5 milijuna dolara

Klupska plaća i bonusi: 37,5 milijuna dolara

Zarada od oglašivača: 42 milijuna dolara

Petogodišnji ugovor s klubom Golden State Warriors potpisao je na 201 milijun dolara. U siječnju je postao ambasador japanskog brenda e-trgovine Rakuten. Osim što Japanci plaćaju 20 milijuna dolara godišnje samo za svoj logotip na dresovima Warriorsa, sponzori su i njegovog projekta Underrated Tour, turnira u srednjoškolskoj košarci za mlade, marginalizirane košarkaške talente.

Reuters / USA Today Sports
Stephen Curry i Kevin Durant

3. Kevin Durant

Ukupna godišnja zarada: 65 milijuna dolara

Klupska plaća i bonusi: 30 milijuna dolara

Zarada od oglašivača: 35 milijuna dolara

Duranta možda čeka produljenje rekordnog petogodišnjeg ugovora s Golden State Warriorsima vrijednog 220 milijuna dolara. U tijeku karijere već je zaradio više od 400 milijuna dolara, a izrazio je i želju jednog dana imati vlastiti NBA klub. Za potrebe programa kojim se djecu iz siromašnih obitelji šalju na koledž, Durant je lani odvojio 10 milijuna dolara.

4. Russell Westbrook

Ukupna godišnja zarada: 53.7 milijuna dolara

Klupska plaća i bonusi: 35.7 milijuna dolara

Zarada od oglašivača: 18 milijuna dolara

Trenutni vlasnik najskupljeg petogodišnjeg NBA ugovora u povijesti, vrijednog 207 milijuna dolara, razigravač Oklahoma City Thundera, prošli je mjesec izbacio novu, drugu po redu, kolekciju Nike tenisica sa svojim potpisom, Why Not Zer0.2. Prodajna cijena 125 dolara (815 kuna).

5. James Harden

Ukupna godišnja zarada: 47.4 milijuna dolara

Klupska plaća i bonusi: 30.4 milijuna dolara

Zarada od oglašivača: 17 milijuna dolara

James “Brada” Harden, bek Huston Rocketsa na četvero godišnjem ugovoru vrijednom 160 milijuna dolara, udružio se nedavno s Amazonom u svrhu promocije proizvoda za trening. Iza tih proizvoda stoje veliki brendovi poput Adidasa, Body Armora i Beatsa, a u ovoj će godini od toga ostvariti 17 milijuna dolara.

6. Chris Paul

Ukupna godišnja zarada: 43.7 milijuna dolara

Klupska plaća i bonusi: 35.7 milijuna dolara

Zarada od oglašivača: 8 milijuna dolara

S četverogodišnjim ugovorom vrijednim 160 milijuna dolara, Chris Paul, samo u nadolazećoj sezoni zaradit će 44 milijuna dolara. Razigravač Houston Rocketsa tada će imati 36 godina. Prikupio je dosad deset partnera oglašivača, uključujući Nike, State Farm, Sharpie i Spalding.

7. Giannis Antetokounmpo

Ukupna godišnja zarada: 43.2 milijuna dolara

Klupska plaća i bonusi: 24.2 milijuna dolara

Zarada od oglašivača: 19 milijuna dolara

Mladi Grk, košarkaš Milwaukee Bucksa, visok 2 metra i 11 centimetara, u svibnju će dobiti Nike tenisicu s vlastitim potpisom. To dovoljno govori o uspjehu.

8. Damian Lillard

Ukupna godišnja zarada: 41 milijuna dolara

Klupska plaća i bonusi: 28 milijuna dolara

Zarada od oglašivača: 13 milijuna dolara

Reper uličnog imena Dame D.O.L.L.A. poznatiji kao košarkaš Trail Blazersa Damian Lillard na polovici je svojeg petogodišnjeg ugovora vrijednog 140 milijuna dolara. Prošli je mjesec Adidas izbacio petu verziju tenisice s njegovim potpisom.

9. Blake Griffin

Getty

Ukupna godišnja zarada: 39.1 milijuna dolara

Klupska plaća i bonusi: 32.1 milijuna dolara

Zarada od oglašivača: 7 milijuna dolara

Ugovor na 171 milijun dolara ima s Detroit Pistonsima. Uz to, Griffin je pokrenu vlastitu produkcijsku tvrtku Mortal Media koja upravo radi na pet televizijskih i filmskih projekata, uključujući prerade filmova White Man Can't Jump i The Rocketeer.

10. Paul George

Ukupna godišnja zarada: 38.6 milijuna dolara

Klupska plaća i bonusi: 30.6 milijuna dolara

Zarada od oglašivača: 8 milijuna dolara

Ugovor na 171 milijun dolara lani je potpisao s Oklahoma City Thunderima. Njegov oglašivački portfelj uključuje brendove kao što su Nike, Gatorade, New Era, Bass Pro Shops, Foot Locker.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:49