Manja potražnja

Najveće europsko gospodarstvo u prosincu zabilježilo pad industrijske narudžbe

AUTOR:

OBJAVLJENO:

6.2.2019. u 13:10

AUTOR:

OBJAVLJENO:

6.2.2019. u 13:10

Car gear production. Photographed at Volkswagen's Kassel plant, Baunatal, Germany., Image: 359095143, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Sciencephoto RM
Profimedia, Sciencephoto RM

Volkswagenova tvornica u Kasselu

Njemačke industrijske narudžbe pale su u prosincu, pokazali su u srijedu objavljeni službeni podaci, signalizirajući posustajanje potražnje za proizvodima najvećeg europskog gospodarstva.

Narudžbe su se na mjesečnoj razini smanjile za 1,6 posto, objavio je savezni ured za statistiku Destatis na temelju sezonski i kalendarski prilagođenih podataka. Najviše su smanjene narudžbe kapitalnih dobara, za 2,5 posto. Slijedi sektor intermedijarnih proizvoda s padom potražnje za 1,2 posto. Iznimka su proizvodi za široku potrošnju sa skokom potražnje za 4,2 posto.

Inozemna potražnja za njemačkim industrijskim proizvodima pala je u prosincu 2,3 posto, pri čemu je pad potražnje iz trećih zemalja zasjenio oporavak u eurozoni. Domaće narudžbe smanjene su blagih 0,6 posto.

"Pad narudžbi u prosincu upućuje na zaključak da se - kako stvari sada stoje - razdoblje suše u industriji nastavlja", konstatiraju u ministarstvu gospodarstva i energetike. "I najnoviji pokazatelji raspoloženja signaliziraju prigušene aktivnosti u industriji na početku godine", dodaju.

U cijelom četvrtom tromjesečju 2018. industrijske su narudžbe gotovo stagnirale.