Nije dobro

Najveće europsko gospodarstvo bilježi pad prvi put nakon 2015., njemački BDP manji za 0,2%

Posljedice trgovinskog rata prelile su se i na europski kontinent
Ilustracija: Tvornica Porschea u Stuttgart-Zuffenhausenu
 Ralph Orlowski / REUTERS

Posljedice trgovinskog rata prelile su se i na europski kontinent te je njemačko gospodarstvo potonulo prvi put od 2015., piše BBC.

Europska je najveća ekonomija pala za 0,2 posto u trećem ovogodišnjem kvartalu zahvaljujući slabijem izvozu. Usporedbe radi, u isto je vrijeme prošle godine Njemačka bilježila rast gospodarstva od 1,1 posto, a i proteklo je tromjesečje ono raslo i to za 0,5 posto.

- Blagi pad BDP-a uzrokovan je međunarodnom trgovinskom situacijom, odnosno sukobom između SAD-a i Kine. U trećem je kvartalu pao izvoz, dok smo povećali uvoz proizvoda – priopćili su iz Savezni statističkog ureda dodavši da je u razdoblju između srpnja i rujna zabilježena i smanjena potrošnja građana.

Dodatno, njemačka je vlada prošli mjesec najavila da očekuje slabiju razinu aktivnosti u trećem tromjesečju zbog problema u automobilskom sektoru, povezanih s uvođenjem postroženih globalnih standarda testiranja ispušnih plinova WLTP. Osim toga, njemački poduzetnici sve više strahuju od negativnih posljedica globalnih trgovinskih sporova i izlaska Velike Britanije iz Europske unije.

Na te se bojazni nadovezuju strahovanja od nestabilnosti u samoj Njemačkoj s obzirom na loše rezultate vladajuće 'velike' koalicije na izborima za parlamente pojedinih saveznih zemalja. Najnoviji udarac bio je slab rezultat kršćanskih demokrata kancelarke Angele Merkel na izborima za parlament savezne zemlje Hessen.

Merkel je nakon toga najavila da se neće kandidirati za predsjedničku dužnost u Kršćansko-demokratskoj uniji (CDU) na unutarstranačkim izborima koji će biti održani u prosincu, kao ni za mjesto zastupnice u njemačkom Bundestagu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:16