Konačna odluka

Najveća svjetska booking plaftorma iduće godine izlazi na burzu

Investitori ga već sada svrstavaju u skupinu takozvanih 'jednoroga'
Ilustracija
 Charles Platiau / REUTERS

Najveća svjetska platforma za iznajmljivanje i rezerviranje smještaja, Airbnb, iduće godine planira izići na burzu.

Kako prenosi CNN, još uvijek nije poznato hoće li kompanije s IPO-om izaći u prvoj ili drugoj polovici godine. Vijest o njihovom izlistavanju već neko vrijeme puni naslovnice stranih medija s obzirom da je prvotno kompanija na burzu trebala izaći ove godine.

Inače, vrijednost ovog div iz San Francisca procijenjena je na 31 milijardu dolara, a investitori ga već sada svrstavaju u skupinu takozvanih 'jednoroga'. Riječ je o tehnološkim kompanijama koje su krenule kao mali startupovi te su s s vremenom uspjeli premašiti tržišnu vrijednost od milijardu dolara.

Nakon što je ove godine na burzu izašao veliki broj tehnoloških giganata čije su dionice trenutno daleko ispod početne razine, stručnjaci smatraju kako će biti zanimljivo vidjeti hoće li ista sudbina zahvatiti i ovog giganta.

Naime, Uber i Lyft s IPO-om su izašli početnom ove godine, a cijena njihovih dionica trenutno iznosi 33,82,odnosno 47,28 dolara. S druge pak strane, Zoom, Slack, PagerDuty, CloudFlare i Pinterest koji su također ove godine izlistani na burzu bilježe rast cijene dionica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:49